- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски војници на самоходном минобацачу у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Медији: Запад све озбиљније разматра опцију да се преговорима обустави сукоб у Украјини

Пратите нас
Током ноћи у пограничној са Русијом Сумској области одјекнула је серија експлозија, саопштили су украјински медији. Руски војници појачали су своје бокове и побољшали снабдевање у близини Купјанска, у Харковској области, саопштио је војни експерт Андреј Марочко.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:58 17.09.2024
У украјинским нападима на ДНР данас је погинуло петоро људи, рекао је лидер ДНР Денис Пушилин.
19:37 17.09.2024
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је у интервјуу за „Тајмс“ да дозвола Кијеву да гађа високо прецизним наоружањем објекте на територији Русије неће бити „црвена линија“ која ће за последицу имати ескалацију.
Он је одбацио упозорења руског председника Владимира Путина да ће то бити „црвена линија“ после које ће се Русија наћи у рату са НАТО, наводи се у чланку.
„Путин је већ много пута говорио о ‘црвеној линији’ и није се после тога одлучивао за ескалацију, такође имајући у виду директно укључивање у сукоб савезника из НАТО“, наводи британски лист Столтенбергове речи.
16:54 17.09.2024
Насеље Украјинск у ДНР прешло је под контролу руске војске, саопштили су за Спутњик у руским снагама безбедности.
16:51 17.09.2024
Севале варнице на састанку Зеленског и Сикорског
Владимир Зеленски се практично посвађао с пољским министром спољних послова Радославом Сикорским који је био у посети Кијеву 13-15. септембра, пише украјински портал „Онет“.
Како се наводи, атмосфера је била веома напета. Зеленски је оптужио Варшаву да не подржава напоре Украјине за чланство у ЕУ, а Сикорски је на то одговорио да је његовој земљи за то било потребно 10 година и да су рокови које предлаже Кијев нереални.
Шеф кијевског режима је био незадовољан и због обима војне помоћи из Пољске, а још једна спорна тачка у разговорима било је и место обележавања Волинског покоља над Пољацима.
У једном тренутку атмосфера је била таква да се могло рећи да је избила свађа.
У чланку се констатује да представници Литваније који су присуствовали састанку нису ни покушали да подрже пољског министра.
Украјинска страна је у разговору за „Онет“ покушала да пребаци кривицу на Сикорског.
16:39 17.09.2024
Три украјинске ракете оборене су изнад Курске области, саопштио је в.д. губернатора Алексеј Смирнов.
16:11 17.09.2024
На Западу се све озбиљније разматрају опцију да се преговорима обустави сукоб у Украјини, пише Блумберг.
Америчка агенција наводи да неки савезници Украјине полазе од тога да период између америчких избора (новембар) и инаугурације новог америчког председника (јануар) може да буде прилика за мировни споразум.
16:00 17.09.2024
У Енергодару нема струје после украјинског артиљеријског напада. Нема ни воде а у прекиду су и комуникационе везе, саопштио је градоначелник Еудард Сеновоз.
Запорошка нуклеарка, која се налази поред града, није гађана.
15:19 17.09.2024
Серија експлозија одјекнула је у Харкову, објавили су украјински медији.
13:26 17.09.2024
Главно саопштење руског Министарства одбране о ситуацији на курском правцу:
▪Украјинске оружане снаге изгубиле су више од 14.200 војника и 119 тенкова током борби на курском правцу;
▪Наставља се офанзива групе Север, Оружаних снага Русије, поражено је 8 бригада Оружаних снага Украјине;
▪Осујећена су 4 покушаја напада на Оружане снаге Украјине на курском у правцу, противник је изгубио око 30 људи;
▪Одбијено је пет покушаја украјинских Оружаних снага да се пробију кроз руску границу, противник је изгубио око 40 људи и два тенка.
12:40 17.09.2024
Према подацима обавештајних служби западних земаља, губици Оружаних снага Украјине за цео период специјалне војне операције износили су око 80.000 погинулих и 400 хиљада рањених, пише Волстрит џурнал, позивајући се на изворе.
Стварне бројке могу бити много већи, али долазак до тачне цифре не жели Кијев.
У чланку се говори и о томе да је специјална војна операција утицала на демографске показатеље Украјине. Према речима украјинског експерта Александра Гладуна, због велике мобилизације и емиграције, становништво бивше совјетске републике смањило се са 42 милиона на 29. Међутим, у материјалу се напомиње да ће тачне бројке постати познате тек након окончања оружаног сукоба.
11:25 17.09.2024
Нови брифинг руског Министарства одбране:
🔹Група Север је гађала положаје формација две бригаде Оружаних снага Украјине у Харковској области, противник је изгубио око 85 људи.
🔹Група Исток је одбила четири контранапада Оружаних снага Украјине, противник изгубио око 95 војника;
🔹Група Запад Оружаних снага Русије одбила је три контранапада јуришних група Оружаних снага Украјине, губици противника износили су око 600 војника.
🔹Руска војска извела је напад на енергетске објекте које напајају украјинске војне фабрике струјом;
🔹Украјинске оружане снаге изгубиле су око 475 војника у зони одговорности групе „Центар“;
🔹Руска група Југ одбила је пет контранапада Оружаних снага Украјине, губици противника износили су око 658 војника.
09:20 17.09.2024
Федерална служба безбедности елиминисала је украјинског војног обавештајца који се спремао да дигне у ваздух аутомобил једног од директора предузећа у Свердловској области, саопштио је Центар за односе са јавношћу ФСБ Русије.
„Федерална служба безбедности спречила је незаконите радње држављанина Руске Федерације, рођеног 1984. године, који је био агент Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине и члан украјинске националистичке терористичке организације. забрањене у Русији. Утврђено је да је терориста. Према инструкцијама својих покровитеља, направио је експлозивну направу сопствене израде намењену да разнесе аутомобил једног од високих службеника одбрамбеног предузећа Свердловске области", саопштили су у ФСБ.
08:46 17.09.2024
Неки од милитаната Оружаних снага Украјине у Курској области одсечени су од својих главних јединица и сада су опкољени, рекао је командант једне од јединица 155. гардијске бригаде маринаца руске Тихоокеанске флоте која делује у саставу групе "Север", рекао је извор Спутњику.
07:18 17.09.2024
Кијев је последњих година постао мање безбедан град, рекао је новинар Си-Ен-Ена Фарид Закарија који је недавно посетио главни град Украјине.
„Ово је други град у поређењу са оним какав је био током мојих посета 2022. и 2023. године. Ситуација у Украјини је критична, а наредних неколико месеци могли би да буду одлучујући за исход сукоба“, рекао је он у програму америчке телевизије.
Раније је Закарија говорио да Украјинци страхују од престанка подршке Запада ако републиканац Доналд Трамп победи на председничким изборима у САД. Новинар сматра да напад Оружаних снага Украјине на Курску област „није суштински променио динамику рата“, само је натерао многе да поставе: „питање да ли је то грешка“.
07:15 17.09.2024
Током ноћи у пограничној са Русијом Сумској области одјекнула је серија експлозија, саопштили су украјински медији.
Како се наводи, након тога област је остала без струје.
07:13 17.09.2024
Руска ПВО оборила је током ноћи 16 беспилотних летелица типа, саопштило је Министарство одбране.
Конкретно, 15 дронова је уништено над територијом Брјанске области и један над територијом Курске области.
07:08 17.09.2024
Руски војници појачали су своје бокове и побољшали снабдевање у близини Купјанска, у Харковској области, саопштио је војни експерт Андреј Марочко. Јединице Оружаних снага Украјине безуспешно покушавају да изведу контранапад на овом делу фронта у покушају да успоре напредовање руских снага.
„Током јуришних дејстава у подручју насеља Синковка, Петропавловка, Глушковка и Кругљаковка, Оружане снаге Русије су изравнале линију фронта и ојачале своје бокове. У исто време, ради несметаног снабдевања наших јединица, побољшана је и логистика. Са друге стране, оружане формације Украјине настављају да покушавају да изведу контранападе на овом подручју како би успориле напредовање наших трупа“, рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала