- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва оштро осуђује напад без преседана на Либан, стручњаци ће проучити разлоге експлозије пејџера

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаСпасская и Сенатская башни Московского Кремля
Спасская и Сенатская башни Московского Кремля - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Пратите нас
Москва најоштрије осуђује напад без преседана на Либан и његове грађане, саосећа са породицама жртава и жели брз опоравак жртвама, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући масовни сајбер напад у Либану, који је резултирао серијом детонација пејџера.
„Снажно осуђујемо напад без преседана на пријатељски Либан и његове грађане, који представља грубо кршење његовог суверенитета и представља озбиљан изазов међународном праву, употребом неконвенционалног оружја. Изражавамо наше искрено саучешће породицама жртава и желимо брз опоравак повређенима“, истакла је дипломата.
Како је нагласила Захарова, Русија на инцидент гледа „као на још један чин хибридног рата против Либана, од којег су страдале хиљаде невиних људи“.
Москва позива на свеобухватну истрагу бомбашког напада на пејџере у Либану и на извођење свих одговорних пред лице правде.
И портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да ће експлозије пејџера у Либану морају бити темељно истражене, узроци и околности и они који стоје иза тога.
Како је истакао, руски стручњаци ће проучити разлоге масовне експлозије пејџера у Либану како би спречили да се то понови, укључујући и на територији Русије.
Дан раније је у различитим деловима Либана дошло до експлозије пејџера. Министар здравља Либана Фирас Абјад саопштио је да је у експлозијама рањено око 4.000, а да је 12 погинуло.
Према писању медија, чланови покрета „Хезболах“ користе пејџере као затворени комуникациони канал који је најмање подложан хаковању и прислушкивању. Засад није познато шта је изазвало детонацију више десетина уређаја, а „Хезболах“ и либанске власти окривиле су Израел.
Портал „Аксиос“ је објавио да је операција детонације пејџера у Либану одобрена током састанка израелског премијера Бенјамина Нетанијахуа и чланова његовог кабинета и шефова безбедносних служби.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала