- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге ослободиле два насеља у Курској области

Пратите нас
Руске снаге поразиле су код Суџе бројне бригаде Оружаних снага Украјине, јединицу украјинских снага за специјалне операције и одред америчке војне компаније Форвард, саопштио је Спутњику командант једне од јединица специјалних снага „Ахмат“. Позиције украјинских трупа уништене су вишецевним ракетним системом групе Југ на доњецком правцу.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:52 18.09.2024
Руске снаге преузеле су контролу над насељима Николајево-Дарјино и Дарјино у Суџанском региону у Курској области, саопштио је командант специјалних снага Ахмат и заменик начелника главне војно-политичке управе Министарства одбране Русије генерал-мајор Апти Алаудинов.
19:01 18.09.2024
Украјинска војска је планирала да употреби оружје НАТО за терористички напад на путнички воз у Курској области, рекао је за Спутњик заробљени украјински војник Александар Гусак.
"Била су два митраљеза, немачке или америчке производње", рекао је он. Све аутоматске пушке, изузев једног "калашњикова", биле су западне производње.
"Писало је НАТО", додао је војник.
17:43 18.09.2024
Кавер за интерактивну карту СВО - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
МУЛТИМЕДИЈА
Интерактивна мапа на Спутњику: Једним кликом до свих детаља са линија фронта
15:35 18.09.2024
13:11 18.09.2024
Губици украјинских трупа на курском правцу у последња 24 часа износили су више од 400 људи и 23 оклопна возила, укључујући два тенка, саопштило је Министарство одбране.
Руске снаге су одбиле четири покушаја украјинских оружаних снага да пробију границу у правцу насеља Весело и Медвежје, противник је изгубио 70 људи;
Руска авијација је гађала положаје 20 бригада Оружаних снага Украјине у Курској и Сумској области;
До сада, у борбама у Курској области украјинске снаге су изгубиле 14.600 људи.
12:16 18.09.2024
Две биолошке лабораторије, створене по програмима Пентагона, налазе се у граду Запорожју, који контролише кијевски режим, рекао је за Спутњик Владимир Рогов, један од председника Координационог савета за интеграцију нових региона.
Према његовим информацијама, они су, према документима, наведени као приватне структуре, смештене на добро заштићеним територијама - да не би привлачиле пажњу споља.
Опрема и резултати истраживања из ових лабораторија су на брзину уклоњени након почетка СВО. Сада је активност смањена, али је обезбеђење и даље присутно - може се претпоставити да је део опреме остао, нагласио је Рогов.
11:54 18.09.2024
У Татарстану су спречене активности женске исламистичке ћелије која је ширила терористичку идеологију у Русији и врбовала грађане, саопштио је центар за односе са јавношћу ФСБ.
На састанцима током којих су екстремисти регрутовали Русе у своје редове, поштоване су мере тајности.
Агенција је навела да су открили и запленили значајну количину екстремистичке литературе, забрањене у Русији, комуникациону опрему који се користе у терористичким активностима.
11:33 18.09.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
▪Губици украјинских снага у последња 24 часа износили су 2.060 људи, произилази из извештаја Министарства одбране;
▪Група „Запад“ је одбила четири контранапада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио око 610 војника;
▪Група „Југ“ је одбила два контранапада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио око 640 војника;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 100 војника у зони одговорности групе Исток, један противнапад је одбијен;
▪Група „Центар“ је одбила 10 контранапада Оружаних снага Украјине, губици противника износили су више од 500 војника;
▪Група "Север" гађала је три украјинске јединице, противник је изгубио преко 170 војника.
10:26 18.09.2024
Десет дронова је долетело до Енергодара, већина је оборена, рекао је начелник градске управе Едуард Сеновоз телевизији Росија 24.
Према његовим речима, две беспилотне летелице су удариле у резервоар за гас на бензинској пумпи.
Два високонапонска далековода су оштећена.
10:21 18.09.2024
Како наводи Телеграм канал „Иди и смотри“, руске трупе настављају офанзиву на покровском правцу.
„Већи део Городовке је заузет. Украинск је потпуно ослобођен“, истиче извор.
Према његовим речима, офанзива Оружаних снага Русије се наставља.
Покровск је важан логистички центар Оружаних снага Украјине, чије ће заузимање у великој мери олакшати ослобађање Донбаса.
10:15 18.09.2024
09:21 18.09.2024
ПВО је одбио интензивни напад беспилотних летелица на Торопец у Тверској области, донета је одлука да се становништво делимично евакуише са места где дејствује ПВО и где се гаси пожар, саопштила је регионална власт на Телеграму.
„У Торопецу, Тверска област, у току је процес гашења пожара на месту пада одломака беспилотних летелица“, саопштило је министарство.
07:16 18.09.2024
Позиције украјинских трупа уништене су вишецевним ракетним системом групе Југ на доњецком правцу, саопштило је руско Министарство одбране.
„Посаде вишецевних ракетних система „Град“ моторизоване формације групе Југ уништиле су камуфлиране положаје, упоришта и концентрације људства јединица Оружаних снага Украјине на доњецком правцу“, наводи се у тексту.
„Користећи тактику ватрене вртешке, посаде система „Град“ ефикасно уништавају циљеве на удаљености већој од 20 км. Након што су добили координате мете до наношења удара, посади није потребно више од 10 минута“, додаје Министарство одбране.
07:16 18.09.2024
У Курској области током ноћи уништене су две украјинске ракете и 27 беспилотних летелица, саопштио је губернатор региона Алексеј Смирнов.
07:16 18.09.2024
Руске снаге поразиле су код Суџе бројне бригаде Оружаних снага Украјине, јединицу украјинских снага за специјалне операције и одред америчке војне компаније Форвард, саопштио је Спутњику командант једне од јединица специјалних снага „Ахмат“, са кодним знаком „Аид“.
„Изгубили су неколико хиљада људи, неколико стотина јединица технике. Губици су огромни, али и даље само пристижи. Већ смо им нанели велике губитке, уништили већи део 61. бригаде, 80. бригаде, 82. Бригаде. Пребацили су 95. бригаду - ми смо је уништили”, рекао је војник.
Након тога су Оружане снаге Украјине, како наводи „Аид“, пребациле у Курску област 92. Јуришну бригаду, 106. Бригаду тероријалне одбране, нови батаљон 80. бригаде и низ других јединица. Тренутно се пребацује 72. бригада из Угљедара и 47. механизована бригада, додао је "Аид".
Према његовим речима, снаге за специјалне операције Оружаних снага Украјине такође су распоређене у област Суџе, стигле су и додатне снаге војне компаније.
Приватна војна компанија Форвард није нека страна легија коју чине Грузини и Пољаци – то су посебно обучени обучени професионални војници, објаснио је Аид.
Према речима команданта, пристигле снаге су такође претрпеле значајне губитке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала