- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Америчка морнарица објавила план припреме за рат са Кином, спомиње се и руска флота

© AP Photo / Bernat ArmangueАмерички разарач УСС "Лабун" на Црвеном мору
Амерички разарач УСС Лабун на Црвеном мору - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Америчка ратна морнарица објавила је план припреме за могућа војна дејства против Кине до 2027. године, а као претња се наводи и руска флота, следи из документа.
„Навигациони план за америчку морнарицу је моје свеобухватно стратешко упутство за повећање готовости наше флоте у коме се приоритет даје повећању нивоа готовости за потенцијални сукоб са Народном Републиком Кином до 2027. године, као и јачању дугорочне борбене предности америчке морнарице у борбеним дејствима“, изајвила је начелник поморских операција САД Лиза Франкети.
У документу се тврди да је он усмерен на наводне планове Кине да нападне Тајван до 2027. године.
У њему се укратко помиње и Русија, чија флота „упркос губицима на Црном мору, задржава борбену моћ на крајњем северу и на Атлантику, Средоземљу, Балтику и северном делу Тихог океана“.
„Кремљ такође има највећи нуклеарни арсенал на свету“, истиче се у документу.
Како је раније јавио „Ен-Би-Си“, председник Кине Си Ђинпинг је током самита АПЕЦ у новембру 2023. америчком председнику Џозефу Бајдену рекао да Кина тежи поновном уједињењу са Тајваном мирним путем, а не војним.Телевизија је навела да су кинески званичници уочи састанка тражили од америчког председника да се изјасни о подршци циљевима Пекинга о „мирном уједињењу са Тајваном“, као и да САД не признају независност острва, али је Вашингтон овај захтев одбио.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала