- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Чекамо новог Рајка Јањанина! Како је Звезда срушила Бенфику пре 40 година - на данашњи дан

© Sputnik / Лола ЂорђевићЦрвена звезда - Боде Глимт
Црвена звезда - Боде Глимт - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Фудбалери Црвене звезде дочекују Бенфику у првом колу новог формата Лиге шампиона, а тај меч са собом носи много симболике јер су се ова два тима на истом месту састала пре тачно четири деценије. Та култна утакмица препричава се и данас, а сада ће добити и свој наставак.
Фудбал некада заиста пише бајке, а једне посебне увек се радо сете навијачи Црвене звезде. Давне 1984. године и то баш 19. септембра Црвена звезда угостила је Бенфику на Маракани у шеснаестини финала Купа европских шампиона, а меч по црвено-беле није текао у добром смеру.
Елснер и Димантионо донели су тада португалском тиму предност од 2:0 и било је тешко веровати у преокрет, али бајке су одувек чинили нереални детаљи.
Кључна одлука догодила се у 46. минуту када је на терен уместо Милана Јанковића ушао Рајко Јањанин. Само десетак минута касније он је погодио са беле тачке, да би потом у 77. минуту био стрелац и изједначујућег гола.
Једва да је прошао минут, а онда се догодило право чудо! Јањанин је примио лопту од Шестића и потом постигао погодак за хет-трик учинак и епску победу Црвене звезде.
Била је то права фудбалска бајка исписана на трави Маракане у престоници Србије, али она нажалост није имала срећан крај јер су црвено-бели касније поражени од Бенфике у гостина резултатом 2:0, па је тако португалски тим обезбедио пласман у осмину финала.
Пуне четири деценије касније, освануо је нови 19. септембар који доноси нови сусрет Звезде и Бенфике на Маракани.
Овога пута српски и португалски тим учествују у историјској Лиги шампиона, првој која се игра у новом формату, а навијачи се надају да ће се поновити 19. септембар 1984. године.
Дерик Вајт - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
СПОРТ
Шампион НБА лиге погођен у тучи – дошао да гледа амерички фудбал и добио ударац у главу /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала