- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ: Изборни закон Републике Српске уставан, примењиваће се

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Изборни закон Републике Српске уставан и да ће овај законски акт бити примењиван.
Додик је, поводом одлуке крњег Уставног суда БиХ о стављању ван снаге Изборног закона Републике Српске, рекао да је тај суд предвиђен Уставом, али да у свом раду крши тај највиши правни акт, Дејтонски споразум и међународне принципе уставног права и чини све да згади БиХ коју треба да брани и представља.
Он је навео да је Уставни суд задужен по закону да оцењује сагласност аката са Уставом БиХ.
„Да Уставни суд држи до тога онда би рекао да је Изборни закон (Републике Српске) уставан јер он управо предвиђа на који начин ће се вршити избори и поштује Устав БиХ“ истакао је Додик.
Он је рекао да је Уставни суд БиХ политичка институција која настоји да спроводи политике, а не Устав и тиме компликује односе.
„Уставни суд Републике Српске рекао да је тај закон уставан и он ће бити примењиван“, рекао је Додик, преноси РТРС.
Он је навео да су они сада измислили кривично дело непоштивање одлука Уставног суда.
„Ми поштујемо Уставни суд Републике Српске и Устав Републике Српске, Устав БиХ. То што тамо седе три странце који примају добре плате и не долазе у Сарајево, одлучују на даљину, то је нека друга прича. То је реализација једне подмукле политике којом се сада, уместо ригидних високих представника, намеће Уставни суд као крајњи доносилац одлука“, нагласио је Додик.

Стевандић: Уставни суд увео БиХ у правну анархију

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Изборни закон РС уставан и да је Уставни суд његовим оспоравањем увео Босну и Херцеговину у правну анархију.
''Јасно је да сви у Федерацији БиХ, Уставном суду и ЕУ знају да у уставу пише да је Централна изборна комисија задужена за провођење избора само а Парламентарну скупштину и члана представништва БиХ'', рекао је Стевандић, преноси РТРС.
Он је рекао да је неуставан Изборни закон БиХ, којег је, како је оценио, додатно неуставним учинио ''нелегални Кристијан Шмит'' својим одлукама, али по којем су принуђени да спроводе изборе.
Стевандић је истакао да би Уставни суд требало да штити Устав и законе, а не да доводи до правне анархије.
Најавио је и да ће по окончању изборне кампање бити одржани састанци званичника, као и представника власти и опозиције с циљем проналаска решења тог питања.

Крњи Уставни суд БиХ оспорио Изборни закон Српске

Крњи Уставни суд БиХ донео је одлуку у којој тврди да Изборни закон Републике Српске није у складу са Уставом БиХ и Изборним законом БиХ, зато што се њиме, како се наводи, преузимају надлежности институција Босне и Херцеговине.
Захтев за оцену уставности Изборног закона Републике Српске поднео је заменик председавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић.
„Уставни суд је закључио да у Уставу БиХ не постоје одредбе на основу којих би се могла успоставити уставност оспореног закона који је донела Народна скупштина Републике Српске. Осим тога, Уставни суд је подсетио да Изборни закон БиХ представља „одлуку институција Босне и Херцеговине“, као и да су ентитети по Уставу БиХ дужни поштовати те одлуке. Стога је оспорени закон у целости стављен ван снаге, а привремена мјера која је донесена 24. јула 2024. године престала је с важењем“, саопштено је из Уставног суда БиХ.
Народна скупштина Републике Српске усвојила је Изборни закон који је на снагу ступио 17. јула.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала