- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Кинези направили нуклеарну батерију која би могла да траје деценијама

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Батерије, илустрација
Батерије, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Револуционарна нуклеарна батерија која производи електричну енергију од радиоактивног распада америцијума нуди дуготрајно снабдевање енергијом, са потенцијалом за употребу у екстремним окружењима, као што су истраживање дубоког мора или свемирске мисије.
Нова нуклеарна батерија напајана радиоактивним распадом могла би да траје деценијама, захваљујући недавном напретку у дизајну такве врсте батерија. Овај напредак би коначно могао приближити концепт нуклеарне батерије практичној употреби.
Од раних 1900-их, научници су радили на стварању дуготрајних батерија отпорних на оштећења користећи радиоактивне атоме. Иако су неки прототипови развијени и коришћени у свемирским мисијама, нису били ефикасни. Сада су Шуао Ванг са кинеског Универзитета Сучоу и његов тим направили значајан корак, побољшавши ефикасност нуклеарне батерије за чак 8.000 пута.
Тим је користио америцијум, елемент у нуклеарном отпаду који емитује алфа честице, за стварање енергије. Да би искористили ову енергију, уградили су америцијум у кристал полимера који је емитовао континуирани зелени сјај. Додата је фотонапонска ћелија за претварање те светлости у електричну енергију. Цео склоп је смештен у милиметарску кварцну ћелију. Студија везана за ово достигнуће објављена је у часопису Нејчр.
Након 200 сати тестирања, батерија је испоручила константну излазну снагу са невиђеном ефикасношћу, захтевајући само минималан радиоактивни материјал. Укупна ефикасност конверзије и излазна снага су драматично побољшани, прокоментарисао је достигнуће Мајкл Спенсер са Универзитета Морган Стејт.
Иако импресивна, батерија производи далеко мање енергије од конвенционалних батерија, јер би за напајање сијалице од 60 вати било потребно око 40 милијарди јединица. Упркос томе, Ванг и његове колеге раде на даљем побољшању ефикасности и снаге дизајна. Такође имају за циљ да га учине сигурнијим и практичнијим за употребу у екстремним окружењима.
„У идеалном случају, замишљамо да се наша микронуклеарна батерија користи за напајање минијатурних сензора у удаљеним или изазовним окружењима“, навео је Ванг, преноси Њу сајентист.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала