- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Бродови Црноморске флоте на Криму - Sputnik Србија

УЖИВО Москва: Иницијатива пољског министра Сикорског да се Крим преда под мандат УН бесмислена

Пратите нас
Оружане снаге Русије су напале складишта ракетног и артиљеријског наоружања, положаје друге и треће линије одбране украјинских трупа у Харковској области. Руске снаге настављају офанзиву на Покровск.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:51 19.09.2024
20:17 19.09.2024
17:45 19.09.2024
Иницијатива пољског министра спољних послова Радослава Сикорског да се Крим преда под мандат УН је бесмислена, сматра председавајући одбора за међународне послове Државне думе Леонид Слуцки.

„Крим је ушао у састав Русије вољом становника полуострва. Сви референдуми су одржани 2014. године. Њихови резултати су сасвим јасни. Питање је затворено“, рекао је Слуцки за Спутњик.

Посланик је напоменуо да Крим и људи који га настањују не могу и не треба да буду предмет ценкања, договора или пиар иницијатива „русофобичних јастребова“.
„То је територија Русије, чије су границе заштићене законима и Уставом Руске Федерације. Са свим последицама које из тога произилазе“, закључио је парламентарац.
15:56 19.09.2024
Две трећине свих америчких тенкова „абрамс“ који су испоручени Украјини већ је уништено, рекао је заменик руског амбасадора при ОЕБС Максим Бујакевич.
„Испробавши различита средства и не остваривши циљ Англосаксонци и њихови савезници сада су покренули дискусију о перспективама примене високо прецизног оружја великог домета на објектима у дубини руске територије“, рекао је он.
Та тема, додао је руски дипломата, посебно је актуелна у контексту чињенице да извикана техника НАТО гори у нападима руског оружја.
„Ево узмите чувене америчке тенкове ‘абрамс’: две трећине од укупног броја испоручених је већ уништено иако их украјинска команда јако ретко убацује у борбе“, рекао је Бујакевич.
15:22 19.09.2024
Берлин је испоручио Кијеву још 22 тенка "леопард 1А5" у оквиру заједничког пројекта са Данском, као и три самоходне хаубице "гепард", произлази из обновљеног списка наоружања послатог Кијеву а који је објављен на сајту немачке владе.
Украјина је добила и 61.000 комада артиљеријске муниције калибра 155 милиметара и хиљаду патрона.
14:48 19.09.2024
Немачка је испоручила Украјини још 22 тенка „леопард“ 1А5 и три противавионска топа „гепард“, саопштила је немачка Влада.
14:38 19.09.2024
ЕУ издваја 160 милиона евра Украјини, између осталог 100 милиона из прихода од руске имовине, за помоћ енергетском сектору, наводи се у саопштењу Европске комисије.
„Сто милиона евра биће издвојено од прихода замрзнутих средстава Русије, још 60 милиона из европских фондова за куповину грејача и топлих склоништа“, појашњава се у документу.
11:48 19.09.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Група „Центар“ је одбила девет контранапада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио више од 510 војника;
▪Група „Запад“ је побољшала своју тактичку ситуацију, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 420 војника;
▪Група Север је гађала три положаја украјинских јединица, укључујући инострани легион, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 195 војника;
▪Јединице групе Југ Оружаних снага Русије поразиле су формације седам бригада Оружаних снага Украјине, противник је изгубио више од 690 војника;
▪Јединице групе Исток, Оружаних снага Русије побољшале су ситуацију дуж линије фронта и поразиле људство и технику две бригаде Оружаних снага Украјине. Противник је изгубио око 95 војника;
▪Оружане снаге Русије су погодиле главни центар за специјалне комуникација Главне обавештајне управе Оружаних снага Украјине, критичне објекте аеродромске инфраструктуре;
▪Руски ПВО системи оборили су 41 дрон Оружаних снага Украјине;
▪Група Дњепар гађала је положаје две бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области.
11:40 19.09.2024
Руска војска ослободила је село Георгијевка на покровском правцу у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:16 19.09.2024
Крим би требало да буде предат мандату УН за одржавање непристрасног референдума о свом статусу, изјавио је пољски министар спољних послова Радослав Сикорски на састанку YES у Кијеву, преноси Интерфакс-Украјина.
„Крим је симболично важан за Русију, посебно за Путина, али је стратешки важан за Украјину… Могли бисмо да га предамо под мандат УН са мисијом припреме поштеног референдума након провере ко је легалан резидент“, објаснио је Сикорски.
Он је додао да би тај поступак могао да се одложи за 20 година.
Русија је пре 10 година референдумом придружила Крим Русији. Путин је питање територијалне припадности полуострва назвао затвореним. Он је 2014. рекао да је Крим свето место за Русију, а 2022. је обећао да ће заштитити територију „свим расположивим средствима“.
09:08 19.09.2024
Гађани су положаји украјинских снага у Первомајском округу, Николајевске области, рекао је за Спутњик координатор проруског покрета отпор у Николајеву Сергеј Лебедев.
„Ноћу је неколико пројектила долетело у Первомајском округу, један од њих на фарми где су нацисти чували технику“, рекао је Лебедев.
Он је истакао и да је експлозија одјекнула у близини Вознесенска.
07:31 19.09.2024
„Дежурни ПВО системи су уништили две украјинске беспилотне летелице над територијом Курске области и једну беспилотну летелицу изнад територије Белгородске области“, саопштило је Министарство одбране Русије.
07:30 19.09.2024
Украјинске трупе су скоро потпуно напустиле своје положаје у селу Гродовка код Красноармејска, пишу руски медији.
Како се истиче, у селу је остало само неколико џепова отпора.
07:26 19.09.2024
Руска војска - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Руске снаге ослободиле два насеља у Курској области
07:14 19.09.2024
Оператери беспилотних летелица, извиђачке јединице групе Запад оборили су око 10 дронова „Баба Јага“, Оружаних снага Украјине током извиђања из ваздуха, саопштило је Министарство одбране Русије.
„Током специјалне војне операције, војници групе Запад активно користе беспилотне летелице за уништавање земуница, људства, различите војне опреме и беспилотних летелица Оружаних снага Украјине. Беспилотне летелице напале су са неколико прецизних удара непријатељску опрему, земунице и упоришта противника, оборено је око 10 дронова Баба Јага, милитаната Оружаних снага Украјине“, саопштило је Министарство одбране.
Министарство одбране Русије је навело да су у јединицама створене маневарске групе оператера беспилотних летелица.
07:08 19.09.2024
У протекла 24 сата, руске снаге извеле су око 100 удара на положаје јединица Оружаних снага Украјине, стационираних у близини Купјанска у Харковској области, саопштио је војни експерт Андреј Марочко.
Он је напоменуо да је већина напада руских војника пала на непријатељске јединице, стациониране на левој обали реке Оскол и десној обали Осколског резервоара. Како је истакао, Оружане снаге Русије су напале складишта ракетног и артиљеријског наоружања, положаје друге и треће линије одбране украјинских трупа.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала