Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић са Вархељијем у Бриселу: Информисао сам комесара о забрињавајућој ситуацији на КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи
Председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи  - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Председник Србије Александар Вучић и европски комесар за проширење Оливер Вархељи . Архивска фотографија
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић објавио је да је на састанку са европским комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархељијем у Бриселу информисао комесара о забрињавајућој ситуацији на Косову и Метохији и затражио активнији ангажман европских институција у заштити права српског народа.
Вучић је навео да су разговарали и о спровођењу Реформске агенде и имплементацији европског Плана раста за Западни Балкан.
„Поновио сам да је Србија, суштински и технички, спремна за нове кораке у правцу приближавања и чланства у ЕУ, посебно када је реч о владавини права, економским и друштвеним интеграцијама и захвалио сам на подршци на том путу“, написао је Вучић на друштвеним мрежама.
Он је навео да је имао добар и отворен разговор о напретку Србије у процесу приступних преговора.
„Захвалио сам комесару на личном залагању и доприносу који је пружио европском путу Србије током мандата на месту комесара за проширење и пожелео му успех у новом ресору, за који је предложен, у следећем саставу Европске комисије“.

Вархељи: Добар састанак са Вучићем о примени наредних корака

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархељи изјавио је да је имао добар састанак са председником Србије Александром Вучићем у Бриселу како би припремили наредне кораке у време када се покрећу "амбициозне реформе засноване на реформској агенди Србије".
Вархељи је на друштвеној мрежи Икс оценио да је нови План раста за Западни Балкан, у вредности од шест милијарди евра, у пуном замаху.
"На маргинама састанка лидера Западног Балкана имао сам добар састанак са председником Александром Вучићем како бисмо припремили следец́е кораке док покрећемо амбициозне реформе засноване на Реформској агенди Србије. Нови План раста од 6 милијарди евра је вец́ у пуном замаху. Више реформи, више подршке!", поручио је Вархељи.
Он је у одвојеној објави на Икс, након што су лидери Западног Балкана учествовали на радном ручку у Бриселу, који је организовала председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, навео да је регионална интеграција кроз заједничко регионално тржиште важнија него икада.
"Док завршавамо реформске агенде и споразуме о зајму и олакшицама разговарали смо о најновијим дешавањима у нашем Плану раста: СЕПА (Јединствено подручје плаћања у еврима), зеленим путевима и дигиталним и здравственим секторима", навео је Вархељи.
Он је додао да је, након самита лидера Западног Балкана и ЕУ у Котору, "било добро састати се и разговарати о томе како да удвостручимо наше напоре да учинимо да проширење постане реалност".
Истакао је и да је захвалио лидерима на њиховом посвећеном раду и "хвале вредном труду".
"Сада су сви алати и инструменти ту да се заврши процес", поручио је европски комесар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала