- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Досад непозната Моцартова композиција откривена у библиотеци у Лајпцигу

© Фото : Unsplash Photos / Kin LiВиолина на столици
Виолина на столици - Sputnik Србија, 1920, 20.09.2024
Пратите нас
До сада непознато дело чувеног композитора Волфганга Амадеуса Моцарта, за које се претпоставља да је написао када је био у тинејџерским годинама, откривено је у бибилиотеци у немачком граду Лајпциг.
Комад датира из 1760-их и састоји се од седам минијатурних ставова за гудачки трио у трајању од око 12 минута, саопштиле су данас општинске библиотеке у Лајпцигу.
Истраживачи су открили ово дело у градској музичкој библиотеци, док су састављали најновије издање каталога Кохел, комплетну архиву Моцартових музичких дела.
Како си навели, новооткривени рукопис није написао лично Моцарт, већ се верује да је копија направљена око 1780. године.
Композицију је данас извео гудачки трио на откривању новог каталога Кохел у аустријском граду Салцбург, а у Немачкој ће премијерно бити изведена у Лајпцишкој опери у суботу, преноси Гардијан.
Дело се у каталогу помиње као '' Врло мала ноћна музика'', према подацима библиотеке у Лајпцигу.
Рукопис се састоји од тамносмеђег мастила на ручно рађеном белом папиру, а делови су појединачно повезани, рекли су истраживачи.
Кохелов каталог описује дело као ''сачувано у једном извору, у коме атрибуција аутора сугерише да је дело написано пре Моцартовог првог путовања у Италију“, наводе из општинских библиотека.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала