- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Завршио сарадњу са Новаком па открио тајне: „Као свакодневно полагање испита“

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, ове године је одлучио да промени тим и завршио је сарадњу са Марком Паникијем, кондиционим тренером, који је брзо нашао нови посао јер га је у свој тим довео Јаник Синер. Италијански стручњак о много тога морао је да ћути, а када је завршио сарадњу са српским асом одлучио је да открије неке тајне успеха.
Изузетно битну улогу у тиму Новака Ђоковића имао је Марко Паники па је тако било изненађење када је српски ас објавио да су завршили сарадњу. Италијан је током сваког Новаковог меча био први човек коме би се српски ас обраћао са питањима, а због чега је то тако Паники је открио за италијанске медије.
„Кондициони тренер има знање од 360 степени, док са физиолишке тачке гледишта не захтева да тренер буде стручњак. У појединим тренуцима ме је питао за нешто биомеханичко, на чему смо радили. Али обраћао се и физиотерапеуту“, рекао је Паники.
С обзиром да сада више не ради са њим Паники је открио и неке тајне успеха најбољег тенисера свих времена.
„Жели да буде увек корак испред других, у сваком детаљу. У врсти припреме, у потрази за машинама и техникама које му могу омогућити бржу припрему и опоравак, у бризи о исхрани. Ван терена је диван, интелигентан, забаван момак. На терену се појављује словенски ратник у њему, који треба да се храни. Ако тај аспект недостаје, мало се губи. Мало је изгубио мотивацију, што је разумљиво са 37 година“, истакао је Паники.
Покушао је Италијан на сликовит начин да пренесе како је изгледала његова сарадња са Ђоковићем.
„Као полагати испит на факултету сваког дана. Али управо зато је узбудљиво. Ноле је веома захтеван, према себи и према другима. Када смо се први пут срели, поставио ми је трик питање: 'Мислиш ли да нешто треба да се промени или мислиш да сам овако добро?'. Он мрзи стандардизацију. Стижу млађи противници? Онда је потребно нешто ново да се с њима позабави“, открио је италијански стручњак.
Говорио је и на тему опоравка.
„Многи играчи, чак и они на високом нивоу, задовољавају се масажом касно увече. Новак не, и даље прати процедуру која може да траје два-три сата, код физиотерапеута, са специјалним компресивним панталонама које помажу у опоравку. Његова доследност је импресивна“, закључио је Паники.
После окончања сарадње са Новаком Паники није дуго чекао јер га је у свој тим довео Јаник Синер који је претходно због допинг скандала отпустио физиотерапеута и кондиционог тренера. Осим Паникија из Новаков у Јаников тим прешао је и Улисес Бадио.
Алексеј Миранчук - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
СПОРТ
„Руска лепотица“ распаметила Америку /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала