- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ново руско чудо - поморски дрон „Визир“ контролише вештачка интелигенција

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Уђи у базу фотографијаМеђународни војно-технички форум „АРМИЈА-2023“
Међународни војно-технички форум „АРМИЈА-2023“ - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
У Русији је почела серијска производња првог домаћег тешког поморског дрона „Визир”. Контролише га специјалан програм и вештачка интелигенција, без учешћа оператера. Дрон може да испоручује терет, врши извиђање и учествује у борбеним дејствима, јер је добро наоружан.
Оно што је посебно важно у условима антируских санкција, све компоненте у дрону су домаће - руске производње, од мотора до система управљања.
„Визир“ је развио војно-индустријски холдинг „Кингисепски завод за машиноградњу“ (КМЗ), а једна од предности је што иза свега стоји велико предузеће које може да организује масовну и серијску производњу, а ако се јави потреба постоји могућност и да се повећава продуктивност.
„Tо је офанзивни дрон, али није камиказа и не служи за једнократне акције. Има могућност да решава задатке наношења удара, јер је наоружан, а може и да обезбеди десантовање на обалу, узимајући истовремено у обзир безбедност људи који су на чамцима“, каже руски војни експерт Василиј Дандикин.
Другим речима, „Визир“ је дрон за вишекратну употребу. У зависности од указаних потреба, „Визир“ може извршавати различите задатке попут допремања трупа до места искрцавања и повлачења на безбедну удаљеност, приближавања обали и повратка у базу.
„Противник сада користи камиказе у Црном мору - дронове који се појављују и експлодирају, а ово ће бити дрон који се може вратити назад након извршеног задатка“, додаје Дандикин.
Планирано је да се тешка вишефункционална поморска беспилотна летелица на бази беспилотног чамца „Визир“ наоружа лаким ракетама, а имаће до осам лансера, рекао је генерални директор војно-индустријског холдинга КМЗ Михаил Даниленко.
Раније је он навео да такав дрон-чамац може да служи као носач ракете са малом разорном снагом, која има сопствену видео камеру и аутономну контролу са земље. Брзина ракете је мала, веома једноставан и јефтин производ који кошта око 500 хиљада рубаља. Међутим, иако је мале снаге, такве ракете ће прецизно стизати до циља.

Тактички важан дрон

Осим тога, у случају пресретања и напада, поморски чамац-дрон „Визир“ може да се супротстави ракетама, ватром из тешких митраљеза и система за електронско ратовање, као и мрежом за хватање дронова. Поред тога, чамац може самостално да оде до задате тачке и лансира свој дрон.
Дандикин наводи да тај дрон може бити наоружан малом противваздушном артиљерија и другим оруђем тог типа, у зависности од тога са којим задацима се суочава.
„Они служе и за десант, подршку десанту, нападе на диверзантске чамаце. Дрон може да реши задатке њиховог уништења. То су задаци који су разрађени и постављени. Наравно, потреба за стварањем овог дрона се јавила у вези са специјалном војном операцијом, тако да их морнари чекају“, истиче експерт.
Према наводима руских медија, поморски дрон је дугачак седам метара и широк 2,5 метра. Домета је 270 миља. Посебна платформе му омогућава да обавља задатке и у тешким климатским условима, укључујући и јаке ветрове.
Дандикин оцењује да је улога „Везира“ у тактичком плану поморских снага веома важнa.
Војни стручњаци истичу значај производње таквих безпосадних дронова, јер се на тај начин чувају животи руских војника - „боље је изгубити гвожђе, него ризиковати животе људи“.
Такође, напомињу да би такав уређај могао помоћи руској војсци у даљим офанзивним акцијама. Према њиховим речима, сада нема смисла користити беспилотне чамце против украјинске флоте, пошто је она већ практично уништена, али би се у будућности овај развој могао показати веома корисним, између осталог и за испоруку терета, а такође и за извиђање лука које су остале под украјинском контролом.
Руски бродови на душецима - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2023
РУСИЈА
У Русији направљен универзални јуришни беспилотни брод
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала