- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Заводљиве игре великана: Од Чехова до Љосе | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
Шта крије заводљиви свет хиспаноамеричке новеле и шта још ново можемо да сазнамо о Антону Чехову? Које светске музичке звезде долазе на предстојећи БЕМУС, а каква музичка изненађења може да нам приреди саксофон? Шта повезује две хероине из Чачка – сликарку Надежду Петровић и глумицу Соњу Савић? Све ово откривамо у новом издању „Орбите културе“.
Зашто је новела као књижевна врста непопуларна међу издавачима? Због чега, истовремено, готово да нема писца, од класика до угледних савремених аутора, који је одолео искушењу да напише макар једну новелу? О томе разговарамо с Бранком Анђићем, уредником нове едиције „Хиспаноамеричка новела“, коју је покренула издавачка кућа „Геопоетика“.
У првом колу објављене су новеле перуанског нобеловца Марија Варгаса Љосе и аргентинског писца Освалда Соријана. Бранко Анђић нам открива због чега не треба пропустити ни ова, ни наредна дела која ће бити објављена у едицији.
Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ ову јесен посвећује 120. годишњици рођења руског књижевног великана Антона Чехова. О изложби која нам изнова открива књижевну заоставштину, али и буран живот руског писца разговарамо с једном од ауторки Вуком Јеремић.
Београдске музичке свечаности ове године се одржавају од 1. до 26. октобра, под слоганом „Игре музичких великана“. Шта повезује Олимпијске игре и најстарију и најзначајнију музичку манифестацију у Србији открива нам уметнички директор БЕМУС-а, диригент Бојан Суђић.
Једанаести међународни музички фестивал „Сакспиријенс“, на којем ће наступити еминентни домаћи и европски саксофонисти, одржава се од 25. до 28. септембра на више локација у Београду. О програму, извођачима, као и о неуобичајеним музичким улогама саксофона, разговарамо с оснивачем фестивала, саксофонистом Миланом Савићем.
Шта нам нуди овогодишњи Меморијал Надежде Петровић, који се одржава од 21. септембра до 5. новембра у Чачку, на који начин ова бијенална манифестација повезује југословенски културни простор и како инспирише уметнике из региона, говори нам селекторка изложбе Зденка Бадовинац.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Заводљиве игре великана: Од Чехова до Љосе | Орбита културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала