- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Спутњик блокиран и на Тик Току – да ли иза свега стоји Америка

© Sputnik / Ramil SitdikovТик Ток
Тик Ток - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Пратите нас
Тик Ток је изгледа подлегао под амерички притисак, будући да је избрисао Спутњикове налоге са своје платформе. Након што су САД увеле санкције руским медијима, укључујући РТ, уследила је нова мера, па су блокирани на Тик Току и Спутњик Србија, Африка, Интернешенел, Бразил, Мундо и Спутњик Индонезија. Из Тик Тока се нису огласили по овом питању.
Вашингтон је још пролетос упутио уцену кинеској компанији „Бит денс“ у којој је објашњено да ће, уколико Кинези не продају Тик Ток Американцима, најпопуларнија друштвена мрежа данашњице бити забрањена у „земљи демократије“. Бит денс још није продао Тик Ток, али су, изгледа, поклекли под притиском, будући да су избрисали налоге Спутњикових филијала. Претходно су РТ и Спутњик блокирани и на Фејсбуку*.
Новинар и аутор емисије „Нови Спутњик поредак“ Никола Врзић каже да нема података о томе да ли је или није дошло до онога што су власти у Вашингтону тражиле, а то је да се Кинези потпуно одрекну власништва над Тик Током. Ипак, он наглашава да су поједини велики амерички инвеститори уложили свој новац у Тик Ток, а да су неки од њих истовремено и финансијери Трампове кампање.
Потпуно је јасно да то јесте плод притисака Вашингтона и ово не треба посматрати изолованим од свега осталог шта се дешавало и дешава. Траје отворена хајка на РТ и Спутњик, као и прогон са других друштвених мрежа, у току је све оно шта се Дурову дешава у Француској, а вест од синоћ је и да је у Америци против Илона Маска покренут некакав поступак, рекао је Врзић за Спутњик.
© SputnikШто су они који управљају Западом слабији на свим другим пољима, почев од бојног поља, преко економског, дипломатског, то више „подижу температуру“ и стежу свој стисак цензуре
Спутњик и РТ - цензура  - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
Што су они који управљају Западом слабији на свим другим пољима, почев од бојног поља, преко економског, дипломатског, то више „подижу температуру“ и стежу свој стисак цензуре
Када се погледа укупни контекст читаве ситуације јасно је да хистерија клике која влада Западом и која већ управља свим мејнстрим медијима, све више расте, као и њихова потреба да не само владају мејнстрим медијима, већ и друштвеним мрежама. Циљ је, каже Врзић, у потпуности контролисати наратив.

Знак слабости

Наш саговорник све наведено тумачи не као знак западне снаге, већ слабости, будући да нису отпорни на постојање било каквог другог наратива. Он очекује да ће се овакве ствари и даље дешавати, а истовремено не очекује да ће то произвести било какав ефекат.
Што су они који управљају Западом слабији на свим другим пољима, почев од бојног поља, преко економског, дипломатског, то више „подижу температуру“ и стежу свој стисак цензуре у односу на све наративе који руше ону слику света коју они желе да успоставе. Колико год буду стискали, више ће им цурити низ руку и мање ће контроле имати.
Врзић верује да су они свесни субверзивне моћи речи, и да зато и покушавају да успоставе потпуну контролу. Ипак, наглашава он, ниједном друштву није пошло за руком да то учини, ма колико технологија напредовала и ма колико једно друштво било развијено.
© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаИ даље није познато јавности шта се тачно десило и ко је донео одлуку у име Тик Тока
Цензура - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2024
И даље није познато јавности шта се тачно десило и ко је донео одлуку у име Тик Тока

Односи Русије и Кине

И даље није познато јавности шта се тачно десило и ко је донео одлуку у име Тик Тока да забрани Спутњик, али Врзић не очекује да ово може на било који начин пореметити међудржавни ритам између Русије и Кине. Те земља су, каже он, сувише блиско повезане, заједничка је битка коју воде, а заједнички им је и непријатељ.
Ово је нешто што сигурно није урађено са благословом Пекинга, у то можемо бити сигурни, чак и кад не знамо никакве детаље. Пре бих рекао да је ово нека врста попуштања Тик Тока под притиском Вашингтона, који жели да узме контролу над друштвеном мрежом која је популарна, а коју они не контролишу, али и да преузме њихов алгоритам за који кажу да је изванредан, закључује Врзић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала