- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бајден: Кина тестира САД и њене савезнике у Индо-пацифичком региону

© Tanjug / AP/ Mark SchiefelbeinЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Председник САД Џозеф Бајден ухваћен је током самита лидера Четворке (САД, Индија, Јапан и Аустралија) како говори да Кина „тестира“ САД и њене савезнике у Индо-пацифичком региону.
Танјуг преноси да су лидери Четворке - Бајден и премијери Индије Нарендра Моди, Јапана Фумио Кишида и Аустралије Ентони Албанезе, почели јучерашњи састанак у Делаверу топлим речима за своје колеге и без експлицитног помињања регионалног ривала, а да су се, када су новинари испраћени из сале, окренули својој првој теми - Кини.
„Сматрамо да Си Ђинпинг жели да се фокусира на домаће економске изазове и минимизира турбуленције у Кини“, рекао је Бајден лидерима о свом кинеском колеги у уводној речи, чији је део објављен у званичном аудио фиду, очигледно грешком.
Бајден је додао да Си, по његовом мишљењу, жели себи да купи дипломатски простор да би агресивно следио интерес Кине.
„Кина наставља да се понаша агресивно, тестирајући нас широм региона на неколико фронтова, укључујући и економска и технолошка питања. Истовремено, верујемо да интензивна конкуренција захтева интензивну дипломатију“, рекао је Бајден.
Савет за националну безбедност Беле куће није одговорио на захтеве за коментар о аудио-снимку, а саветник за националну безбедност Беле Куће Џејк Саливен изјавио је јуче да Кина није у фокусу Четворке и Четворка није посвећена једној земљи, „већ широј визији“.
У уводној речи на састанку, лидери су избегавали посебно помињање Кине, али су алудирали на регионалне тензије, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала