- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Британски експерт: Украјинска војска остала без муниције за ПВО системе „патриот“ и „ирис“

© Tanjug / AP Photo/Sean Murphy, FileАмерички ракетни систем "патриот"
Амерички ракетни систем патриот - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Оружане снаге Украјине практично немају муницију за системе ПВО „патриот“ и „ирис Т“, тако да више не могу да се супротстављају ваздушним нападима руских трупа, сматра британски стручњак Александар Меркурис.
„Дуж целе линије фронта примећују се напади на тактичке положаје украјинске војске применом руских ракета и беспилотних летелица. Нема никаквих назнака да украјинске оружане снаге имају било какву организовану противваздушну одбрану. Питам се шта се десило са свим ракетама ‘патриот’ и ‘ирис Т’? Очигледно их нема“, рекао је Меркурис на свом каналу на Јутјубу.
Према његовим речима, у овом тренутку западни ПВО системи испоручени Оружаним снагама Украјине или практично не постоје или су у озбиљном недостатку.
„Дакле, или је Украјини понестало ракета ‘патриот’ и ‘ирис Т’ и све резерве су уништене, или их је толико мало да су сада украјинске Оружане снаге принуђене да их штеде како би се припремиле за ко зна шта“, закључио је аналитичар.
Русија сматра да испоруке оружја Украјини ометају решавање ситуације, директно укључују земље НАТО-а у сукоб и представља „играње ватром“. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију. Према његовим речима, САД и НАТО директно учествују у сукобу, укључујући не само испоручивањем оружја, већ и обучавањем војника у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама. У Кремљу су изјавили да пумпање Украјине оружјем са Запада не доприноси преговорима и да ће имати негативан ефекат.
Украјински војници поред хаубице хијацинт С - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Специјална операција у Украјини
Бивши амерички обавештајац: Подршка САД и Европе Украјини на ивици исцрпљивања
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала