- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Експерт: Запад може извршити притисак на Кијев да се одрекне дела територије

© Sputnik / Stanislav Krasilnikov / Уђи у базу фотографијаСпецијална војна операција, руске снаге на краснолиманском правцу
Специјална војна операција, руске снаге на краснолиманском правцу - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Неке политичке снаге на Западу дозвољавају опцију задржавање руске контроле над делом територије коју је Украјина изгубила током решавања сукоба, написао је политиколог Марк Галеоти је у чланку за британски недељник The Sunday Times.
Према његовим речима, у Европи почиње да се осећа „умор од Украјине“, што би могло да значи скори почетак преговора за окончање сукоба, „чак и ако то значи ужасан мир“. Експерт је приметио да ће се у условима у којима ниједна страна не може остварити одлучујућу победу, заустављање непријатељстава сматрати успехом. Галеоти је изразио мишљење да би резултат договора између страна могао бити „стварање суверене, просперитетне и западно оријентисане Украјине“ и њено одустајање од територија на југозападу у корист Москве.
Истовремено, политиколог је изразио мишљење да би пристанак Владимира Зеленског на такве услове могао да значи крај његове политичке каријере. Галеоти сматра да ће украјински националисти „учинити све што могу да притисне” Зеленског у случају уступака Русији. Експерт је истовремено скренуо пажњу на чињеницу да на Западу чак и најватреније присталице Украјине сумњају у способност Кијева да врати изгубљене територије.
Галеоти је додао да је окончање сукоба за Запад компликовано недостатком јасног разумевања како би украјинска победа могла да изгледа. Политиколог је нагласио да жеља кијевских власти да уђу у НАТО не наилази на одушевљење међу многим државама чланицама алијансе. Међутим, он је сугерисао да земље НАТО-а „могу бити принуђене“ да позову Украјину у организацију како би „избегле још непријатнији исход“ – појаву у Кијеву „сопственог нуклеарног потенцијала као последњег гаранта његове безбедности“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала