- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Хезболах испалио више од 100 ракета на север Израела, огласио се Нетанијаху /видео/

© AP Photo / Gil NechushtanПоследице ракетног удара на север Израела.
Последице ракетног удара на север Израела. - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Хезболах је са либанске територије током ноћи и рано јутрос испалио више од 100 ракета на северни Израел, док су израелске снаге узвратиле новим таласом ваздушних удара на мете Хезболаха у Либану и запретиле интензивирањем напада. Нетанијаху је саопштио да је Израел „ударио на Хезболах на начин који нису могли ни да замисле“.
Неке од 85 јутрос испаљених ракета Хезболаха су пресретнуте, док су неке погодиле Кирјат Биалик у близини Хаифе и Морешета, заједнице у Доњој Галилеји, саопштила је израелска војска.
У нападу на Кирјат Биалик, према саопштењу израелске војске, рањене су три особе и нанета је материјална штета. Хезболах је саопштио да је гађао објекат компаније „Рафаел“ која производи одбрамбене системе у области Хаифе.
Огласио се и израелски премијер Бенјамин Нетанијаху, наводећи да је Израел „ударио на Хезболах на начин на који нису могли ни да замисле“.
„Ако припадници Хезболаха нису разумели поруку, ја вам обећавам, разумеће је“, рекао је Нетнијаху и поновио да ће се становници северног Израела вратити својим домовима, након што су евакуисани због претњи Хезболаха из Либана, пренео је „Тајмс оф Израел“.
У међувремену, израелска војска је саопштила да гађа мете Хезболаха у Либану након првог одговора тог либанског покрета на смртоносне експлозије пејџера и воки-токија припадника Хезболаха у Либану пре неколико дана.
У саопштењу израелске војске се наводи да ваздушна одбрана Израела остаје на нивоу високе узбуне и упозорава да ће се израелски ваздушни напади на Хезболах наставити и појачати.
Претходно је израелска војска саопштила да је Хезболах током ноћи испалио 24 ракете на север Израела и да их је све пресрела противваздушна одбрана.

Стејт департмент позвао Американце да напусте Либан

Амерички Стејт департмент позвао је Американце у Либану да напусте ту земљу због ескалације сукоба између Израела и Хезболаха.
„Због непредвидиве природе текућег сукоба између Хезболаха и Израела и недавних експлозија широм Либана, укључујући Бејрут, америчка амбасада позива грађане САД да напусте Либан док су комерцијални летови још увек доступни“, навео је Стејт департмент у саопштењу.
Комерцијални летови су тренутно доступни, али са смањеним капацитетом.
Ако се безбедносна ситуација погорша, комерцијалне испоруке могу да постану недоступне.
У саопштењу се додаје да америчка амбасада можда неће моћи да помогне грађанима САД који одлуче да остану у Либану.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала