- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери САД, Индије, Јапана и Аустралије позвали на мир у Украјини

© Tanjug / (AP Photo/Mark SchiefelbeinИндијски премијер Нарендра Моди, амерички председник Џозеф Бајден, премијер Аустралије Ентони Албанезе и јапански премијер Фумио Кишида на састанку у Клејмонту у Делаверу.
Индијски премијер Нарендра Моди, амерички председник Џозеф Бајден, премијер Аустралије Ентони Албанезе и јапански премијер Фумио Кишида на састанку у Клејмонту у Делаверу. - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден и премијери Индије, Јапана и Аустралије, Нарендра Моди, Фумио Кишида и Ентони Албанезе, позвали су на потребу успостављања дугорочног мира у Украјини, али нису поменули Русију, наводи се у заједничкој изјави после састанка.
„Поново указујемо на потребу за свеобухватним, праведним и трајним миром у складу са међународним правом, циљевима и принципима Повеље УН, укључујући поштовање суверенитета и територијалног интегритета“, наводи се у тексту документа.
У контексту украјинског сукоба, шефови држава такође су приметили да он негативно утиче на прехрамбену и енергетску безбедност у свету, посебно на земље у развоју.

Реформа УН

У заједничкој изјави такође се позива на реформу Савета безбедности Уједињених нација како би се укључиле нове сталне чланице.
„Реформисаћемо Савет безбедности УН, препознајући хитну потребу да га учинимо репрезентативнијим, инклузивнијим, транспарентнијим, ефикаснијим, демократскијим и одговорнијим, проширењем сталних и не-сталних категорија чланства у Савету безбедности УН“, наводи се у документу.
Како се истиче, проширење сталних места у реформисаном Савету безбедности требало би да обухвати и представљање нових земаља из Африке, Азије, Латинске Америке и Кариба.

О ситуацији у Кинеском мору

Лидери су изразили озбиљну забринутост због ситуације у Источном кинеском и Јужном кинеском мору, наводи се у изјави.
„Настављамо да изражавамо озбиљну забринутост због милитаризације спорних објеката, принудних и застрашујућих маневара у Јужном кинеском мору“, наводи се у документу.
Шефови држава успротивили су се напорима усмереним на стварање сметњи у активностима других земаља у експлоатацији морских ресурса у региону.
Формат КВАД (квадрилатерални безбедносни дијалог) покренуо је 2007. године јапански премијер Шинзо Абе као неформални консултативни механизам четири земље које деле вредности слободног и отвореног Индо-пацифичког региона. При томе, ако су Јапан и Аустралија савезници Сједињених Америчких Држава, Индија, која није повезана са Вашингтоном савезничким односима, укључена је у „четворку“ углавном због све веће улоге у Индо-пацифичком региону и конфронтације са Кином.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала