Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина најављује набавку хеликоптера за тзв. косовске безбедносне снаге

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаБезбедносне снаге самопроглашене републике Косово
Безбедносне снаге самопроглашене републике Косово - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Министар одбране у влади привремених приштинских институција Ејуп Маћедонци изјавио је да је процес „трансформације у војску“ тзв. косовских безбедносних снага (КБС) у другој фази и да ће у наредне четири године Приштина набавити и флоту хеликоптера.
Маћедонци је навео да је, према свеобухватном плану транзиције сачињеном у сарадњи са САД, процес трансформације тзв. КБС у војску тренутно у другој фази, а да је, у наредној, трећој фази, предвиђено да те снаге добију и флоту хеликоптера, што треба да буде учињено између 2025. и 2028.
„Бићемо снабдевени хеликоптерима како бисмо завршили овај оперативни аспект КБС. Обично са нашим партнерима, посебно са САД, континуирано генеришемо опције за куповину хеликоптера. Поред задатака подршке транспорта за наше трупе, имаће прилику да изводе и операције медицинске евакуације, као и друге операције војне подршке цивилним властима“, рекао је Маћедонци за Економију онлајн.
Он је изјавио да Приштина има подршку Велике Британије у постизању циљева друге фазе транзиције, за коју се очекује да ће, како је рекао, кулминирати валидацијом три пешадијска пука.
Маћедонци је рекао да трећа фаза процеса трансформације треба да почне 2025. године, и да ће у њој бити спроведена изградња посебних капацитета, попут борбене подршке, борбене подршке у службама, као и ваздушне подршке и ПВО.
„Тренутно остварујемо циљеве предвиђене свеобухватним планом транзиције, током прошле године у оквиру вежбе 'Дефендер Јуроп 2023' оспособљен је први пешадијски пук за борбене дужности. На јесен ове године, други пешадијски пук ће бити оспособљен за извршавање борбених задатака. А 2025. године биће валидиран трећи пешадијски пук како би се завршила друга фаза транзиције“, рекао је Маћедонци.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала