- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Делиблатској пешчари уништена граната уклоњена из центра Београда, МУП објавио снимак /видео/

© Tanjug / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEУништавање артиљеријске гранате заостале из Првог светског рата
Уништавање артиљеријске гранате заостале из Првог светског рата  - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Припадници Министарства унутрашњих послова Сектора за ванредне ситуације данас су безбедно дислоцирали и уништили артиљеријску гранату у Делиблатској пешчари, заосталу из Првог светског рата, која је недавно пронађена приликом грађевинских радова у Влајковићевој улици у Београду. МУП је објавио снимак уништавања гранате.
„Граната је пронађена током извођења грађевинских радова на изградњи подземне гараже у Влајковићевој улици, на дубини од осам метара када је грађевинска машина практично ударила у њу, а припадници полиције и Сектора за ванредне ситуације су одмах обезбедили тај простор“, саопштио је потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић.
Он је навео да се доста ових експлозивних средстава налази широм Србије, а специфичност ове је што се налазила баш у центру Београда и то одмах поред Народне скупштине, где пролазе људи, у близини стамбених и пословних зграда.
Специјалистички тим Сектора за ванредне ситуације одмах је анализирао ситуацију, и уз све мере опреза, обезбедио зону од 200 метара како би граната била уклоњена, истакао је Дачић.
„Нажалост, Србија је била мета бомбардовања у разним ратовима, од давних времена па до последње агресије 1999. године. Овде је реч о артиљеријској гранати коју је користила аустроугарска војска током Првог светског рата, калибра 305 милиметара, тежине преко 280 килограма “, навео је Дачић.
Он је додао да су припадници Сектора за ванредне ситуације од почетка ове године безбедно уклонили и уништили шест великих авио-бомби, од којих су две биле тежине преко једне тоне, заостале након агресије 1999. године, које су уништене у Нишу и Прибоју.
© Tanjug / OMK MUP REPUBLIKE SRBIJEАртиљеријска гранат заостала из Првог светског рата пронађена приликом грађевинских радова у Влајковићевој улици у Београду
Артиљеријска гранат заостала из Првог светског рата пронађена приликом грађевинских радова у Влајковићевој улици у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Артиљеријска гранат заостала из Првог светског рата пронађена приликом грађевинских радова у Влајковићевој улици у Београду
„Данас смо још једном могли да видимо колико је тежак и ризичан посао специјалистичких тимова за уклањање и уништавање заосталих неекплодираних средстава. Видели смо их данас док су се налазили на самој гранати. Ти људи су ризиковали своје животе и зато молим све грађане да имају у виду колико је овај посао тежак и да су ови људи заслужили свако поштовање“, изјавио је Дачић.
Министар је рекао да је данас у акцији „Влајковићева“ учествовало око 130 припадника Министарства унутрашњих послова - Сектора за ванредне ситуације, Полицијске управе за град Београд, Управа саобраћајне полиције, као и припадници Завода за ургентну медицину, Комуналне милиције, Паркинг сервиса и осталих надлежних служби.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала