- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Швајцарски произвођачи сатова траже од централне банке да ослаби курс франка

© Sputnik / СпутњикШвајцарски франак
Швајцарски франак - Sputnik Србија, 1920, 22.09.2024
Пратите нас
Федерација швајцарске индустрије сатова (ФХ) затражила је од централне банке те земље да ослаби курс швајцарског франка и тиме подстакне продају часовника у иностранству.
Швајцарске компаније у индустрији сатова напомињу да је инфлација у земљи пала испод два одсто и да сада Швајцарска народна банка (СНБ) има простор за маневрисање на девизном тржишту, пренeo je „Блумберг“.
Годишња стопа инфлације у Швајцарској је у августу пала са јулских 1,3 одсто на 1,1 одсто, а експерти очекују да ће СНБ смањити каматне стопе овог месеца, већ трећи пут у овој години.
Произвођачи сатова из Швајцарске, насупрот позивном тренду у привреди, имају проблем са падом потражње након рекордне три године. У првих седам месеци ове године је извоз сатова из Швајцарске пао за 2,4 одсто међугодишње, а неке компаније су биле принуђене да смање број радних сати како би избегле отпуштања, пренео је Танјуг.
У швајцарској индустрији сатова постоји око 700 компанија које запошљавају укупно 65.000 људи. Извоз сатова чини 55 одсто швајцарског БДП-а.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала