- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Шездесети Октобарски салон од 20. октобра до 1. децембра

© SputnikКултурни центар Београда
Културни центар Београда - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
Пратите нас
Шездесето издање Октобарског салона биће отворено 20. октобра, на Дан ослобођења Београда, и трајаће до 1. децембра, а изложбе ће бити постављене на више локација у Београду. Публика ће се, како су навели организатори, сусрести с три концепта која су осмислила три међународна кустоска тима.
Манифестацију организује Културни центар Београда, а њен овогодишњи слоган је: „Шта остаје? / What's left?”.
Лоренцо Балби, директор Музеја модерне уметности у Болоњи, у сарадњи с Добрилом Денегри, историчарком уметности и кустоскињом, представиће концепт под називом „Траг“, док ће Матју Лелијевр, кустос у Музеју савремене уметности у Лиону, у сарадњи с Мајом Коларић, директорком Музеја савремене уметности у Београду, представиће концепт „Естетика сусрета“.
Трећи концепт, „Нада је дисциплина“, осмислиле су Лина Џуверовић, виши предавач и руководилац студијског мастер програма „Кустоски рад и колекције“ на Челси колеџу за уметности Универзитета уметности у Лондону, у сарадњи с Емилијом Епштајн и Аном Кнежевић, кустоскињама у Музеју афричке уметности у Београду, и Рафаелом Дражић која је осмислила визуелни идентитет.
„Шездесето издање припрема се и реализује у духу и с идејом пропитивања могућности суживота различитих концепција, кустоских и уметничких позиција, с обзиром на то да је Одбор одлучио да након конкурса по позиву прихвати све три предложене концепције. Оваква одлука је подстакнута и потребом да се настави започети процес преиспитивања начина функционисања ове манифестације“, рекла је Зорана Ђаковић Минити, чланица Одбора Октобарског салона и програмска директорка Културног центра Београда.
Визуелни идентитет 60. Октобарског салона осмислио је графички дизајнер и визуелни уметник Славимир Стојановић Футро.
„Желео сам да постигнем да визуелни део изгледа као нека врста урбане шуме. Користио сам симболе који су графички врло сведени, а сваки од њих представља једну од три посебне кустоске изложбе: 'Траг', 'Нада је дисциплина' и 'Естетика сусрета'“, рекао је уметник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала