- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш: Човечанство хрли ка незамисливом - буре барута које ризикује да прогута свет

© AP Photo / Seth WenigАнтонио Гутереш
Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш упозорио је данас да некажњивост, неједнакост и несигурност по питању глобалне ситуације стварају "неодрживи свет".
Он је у уводном говору, на почетку Генералне дебате Генералне скупштине УН рекао да више не може тако и позвао на хитан прекид ватре у Гази.
Према његовим речима, брзина и обим убијања и разарања у Гази нису слични ничему што је он видео током година колико је генерални секретар.
"Више од наших 200 запослених је убијено, па ипак, жене и мушкарци Уједињених нација настављају да испоручују хуманитарну помоћ", рекао је он.
Међународна заједница мора да се уједини за тренутни прекид ватре, безусловно ослобађање талаца и почетак процеса ка решењу са две државе, додао је Гутереш.
Позивајући се на продубљивање геополитичких подела, ратове којима се не назире крај, климатске промене и развој нуклеарног оружја, Гутереш каже да се човечанство "хрли ка незамисливом - буре барута које ризикује да прогута свет".
Нестабилност на многим местима широм света је нуспроизвод нестабилности односа моћи и геополитичких подела.
"Најважније је поштовати Повељу УН, међународно право, подржавати и спроводити одлуке међународних судова и јачати људска права у свету. Било где и свуда", нагласио је он.
Он је указао на сукобе који "бесне и умножавају се, од Блиског истока до Украјине и Судана, којима се не назире крај" и на глобални безбедносни систем, за који је рекао да "угрожава геополитичке поделе".
Гутереш је рекао да се рат у Украјини шири без назнака да ће скоро бити окончан.
"Време је за праведан мир заснован на Повељи УН, на међународном праву и резолуцијама УН. У међувремену, Газа је непрестана ноћна мора која прети да да захвати цео регион. Сви бисмо требали бити узнемирени због ескалације. Либан је на ивици", рекао је он.
Гутереш је такође навео огромне неједнакости, недостатак ефикасног глобалног система који би одговорио на нове, па чак и егзистенцијалне претње, и разарајући утицај климатских промена.
Годишњи састанак Генералне скупштине УН завршава се 30. септембра.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала