- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривене стотине нових насканских цртежа

© AP Photo / Martin MejiaНаска линије
Наска линије - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Користећи дронове и вештачку интелигенцију, научници су открили 303 нова насканска цртежа, расветљавајући њихову сврху, али не и значење.
Археолози су дуго година били заинтригирани насканским цртежима, древним резбаријама урезаним у пустињску висораван јужног Перуа. Ти дизајни, створени вековима пре, видљиви су у целости само из ваздуха, а њихова тачна сврха збуњује стручњаке откако су први пут откривени 1940-их. До сада је идентификовано око 430 тих геоцртежа на Наска Пампи, подручју које покрива 400 квадратних километара.
Недавно је тим предвођен археологом Масатом Сакаием са Универзитета Јамагата у Јапану употребио напредну технологију како би дошао до револуционарног открића. Уз помоћ дронова и вештачке интелигенције открили су 303 нова геоцртежа у само шест месеци, готово удвостручивши њихов досад познати број.

Велики напредак

Сакаи је објаснио да су до сада недостајале основне информације о дистрибуцији и врстама геоцртежа, али коришћење вештачке интелигенције и даљинског очитавања разјаснило је ове обрасце.
“Као резултат тога, успели смо да расветлимо сврху њиховог стварања”, истакао је научник.
Истраживачи верују да су новооткривени цртежи вероватно били део светог ходочашћа у Кауачи, церемонијалном центру културе Наска. Неки од ових цртежа се могу видети са Кауачијевих хумки, што указује на духовну или церемонијалну функцију. Међутим, проток времена их је учинио тешким за лоцирање, јер су првобитно настали између 500. године пре нове ере и 500. године нове ере, и током векова су дотрајали.
Традиционалне археолошке методе нису биле довољне за потпуно истраживање огромног подручја Наска Пампе. Сакаи је приметио да је због тога што је Наска Пампа тако огромна, на 400 квадратних километара, потребно много времена да се спроведе истраживање коришћењем конвенционалних археолошких метода. Од 2004. године, тим господина Сакаија је користио даљинско испитивање, откривши 318 Наскан цртежа, пре ове нове студије, која је објављена у часопису ПНАС.
Вештачка интелигенција се показала посебно корисном у овом најновијем истраживању, са 178 нових геомапа предложених анализом вештачке интелигенције. Ови новоидентификовани геонацрти углавном припадају категорији рељефног типа, који је мањи и теже уочљив од геоцртежа линијског типа.

Следећи корак - дешифровање информација

Геоцртежи рељефног типа често приказују људе и домаће животиње, док геоцртежи линијског типа представљају дивље животиње. Према Сакаију, геоцртежи у виду рељефа су требали да буду видљиви људима који ходају оближњим стазама, док су геоцртежи у облику линија вероватно означавали кључне тачке дуж церемонијалних стаза.
Сакаи се сада нада да ће декодирати значење тих древних насканских цртежа. У древној андској цивилизацији, друштвено важне информације су се понекад преносиле комбинацијама и распоредом слика.
“Желим да дешифрујем информације које су уграђене у те геоцртеже”, рекао је он, преноси Сајенс алерт.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала