Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Припремно рочиште Србима оптуженим у случају Бањска одложено за 9. октобар, оптужница има 158 страна

© Sputnik / Теодор АнастасијевићПрипадници тзв. косовске полиције у селу Бањска
Припадници тзв. косовске полиције у селу Бањска - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Суђење тројици Срба ухапшених после сукоба у Бањској прошле године почело је данас у Основном суду у Приштини, али је прво рочиште одложено за 9. октобар, пошто је одбрана због обимности оптужнице затражила додатно време за упознавање са предметом.
Адвокат Љубомир Пантовић изјавио је након одлагања рочишта да је тужилаштво одбрану довело у неповољну ситуацију пошто је обимну оптужницу од 158 страница и више хиљада страница материјала доставило само дан и по до почетка почетног претреса.
„Нама није било могуће да се припремимо око једног важног питања које је данас требало да се расправи. Оптуженима, онима који се суди, којима прети висока казна није достављена оптужница до данас“, истакао је Пантовић.
Он је додао да је одбрана изнела свој став о суђењу у одсуству преосталим оптуженима, рекавши да сматра да у оваквим околностима тако нешто није могуће.
„Мислим да у оваквим околностима, у оваквом законском решењу, у оваквом кривичном поступку није могуће“, рекао је Пантовић.
Адвокат Милош Делевић је нагласио да ће до 9.октобра одбрана имати довољно времена да проучи списе.
„Нисмо имали довољно времена да се консултујемо са својим брањеницима, сад ћемо имати времена да се изјаснимо о кривици, односно наши брањеници", рекао је Делевић, преноси Танјуг.
Адвокат Душана Максимовића, Јована Филиповић изјавила је да је суд донео правичну одлуку одлагањем данашњег претреса.
„У односу на Душана Максимовића његово изјашњавање о кривици није спорно, он ће се изјаснити. Оно што је проблем, од овог тренутка иде рок за улагање приговора на доказе за одбацивање оптужнице и наравно да нисмо могли да наставимо са овим поступком данас. Мислим да је суд донео једну правилну одлуку, односно одложио на одређено време“, рекла је Филиповић.
За суђење у одсуству за осталих 42 оптужених тражиће се мишљење врховног суда у Приштини.
Душан Максимовић, Благоје Спасојевић и Владимир Толић ухапшени су у септембру прошле године након сукоба локалних Срба и тзв. косовске полиције у Бањској.
Тзв. Специјално тужилаштво у Приштини је 11. септембра подигло оптужницу против 45 особа због сумње да су учествовале у оружаном сукобу у Бањској код Звечана, 24. септембра прошле године.
Они се, према оптужници, терете у вези са наводним „тероризмом“ и за кривична дела „против уставног поретка“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала