Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Српски званичници: Вучићев говор у УН показатељ како се брани истина, интегритет и суверенитет земље

© Tanjug / TANJUG VIDEOАлександар Вучић
Александар Вучић  - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Говор председника Србије Александра Вучића на Генералној Скупштини УН показатељ је како се храбро брани интегритет и суверенитет земље, истина и правда, оцењују српски званичници.
Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да је председник Александар Вучић током говора на заседању Генералне скупштине УН (ГС УН) показао апсолутну посвећеност миру, поштовању међународног права и основних принципа Уједињених нација.
"Одлучан и непоколебљив, као и сваки пут до сада! Памтиће свет речи нашег председника Александра Вучића. Тако се брани Србија! Тако се бране здрав разум и међународно право! Наш председник је још једном показао да је апсолутно посвећен миру, да Србија брани свој интегритет истовремено чувајући мир, да не жели да улази у сукобе", навео је Вучевић на Инстаграму.
Он је додао да је Србија поносна "на сваку реч коју је Александар Вучић изговорио пред целим светом".

Брнабићева: Вучић показао како се брани интегритет и суверенитет једне земље

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић изјавила је да је Вучић, током говора у ГС УН, пред целим светом показао како се брани интегритет и суверенитет једне земље, као и како се "храбро брани истина и правда, мултилатерализам, УН, међународно право и једнакост међу земљама и народима, како се брани мир и како се бори за мир".
Она је цитирала Вучићеве речи да Србија није слуга ни Русије ни САД, да има своје интересе, и да за њу једину наду представља да се "разумеју механизми лажи и превара у међународним односима" и оценила да ће те речи "дуго одзвањати ходницима УН".

Ђурић: Председник Вучић показао да су за Србију међународно право и Повеља УН светиња

Министар спољних послова Марко Ђурић изјавио је да је председник Србије својим говором на ГС УН оголио непријатну истину да неки од оних који тврде да су највећи заговорници међународног права у случају Србије то међународно право нису поштовали.
"Мислим да је за позиционирање Србије кључно, не само говором председника Вучића, већ и на десетинама састанака које смо имали председник Вучић и ја одвојено са представницима земаља широм света, што смо показали у Уједињеним нацијама да је за Србију повеља Уједињених нација светиња, да је за Србију међународно право светиња и што смо показали да је Србија аутономан, заправо у пуном смислу те речи независтан или само од грађана Србије завистан центар политичког одлучивања", рекао је Ђурић у изјави за српске медије у Њујорку.
Истакао је да због тога речи које су изнете пред Генералном скупштином УН, несумњиво храбре, Србију позиционирају у ред земаља које су субјект међународних односа, а не само објект трпне радње, не само објект који зависи од политичких одлука и кретања других, већ који следи сопствене интересе и сопствени курс.
"Због тога, могу да кажем са задовољством да Србија на овој Генералној скупштини задобија додатно поштовање", истакао је Ђурић.

Дачић: Вучићев говор погодио суштину колапса међународног правног система

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је да је говор председника Вучића у ГС УН погодио суштину колапса међународног правног система, који је започео нелегалном агресијом на тадашњу СР Југославију, без сагласности Савета безбедности УН-а.
"Говор председника Републике Србије Александра Вучића у Генералној скупштини Уједињених нација погодио је суштину колапса међународног правног система, који је започео нелегалном агресијом на тадашњу СР Југославију, без сагласности Савета безбедности УН-а", поручио је Дачић, наводи се у саопштењу Министарства унутрашњих послова.
Он је истакао да је та агресија створила преседане, што је на крају довело до "једностраног проглашења независности Косова, и његовог признања од стране земаља агресора, као и до избијања ратних сукоба у многим крајевима света".
Према Дачићевим речима, Вучићев говор у УН је најбоља дијагноза стања у међународној заједници која се чула у УН у новије доба.

Вулин: Вучић показао да слободну Србију може водити само лидер кога велики не плаше

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин изјавио је данас да је председник Србије Александар Вучић говором на 79. заседању Генералне скупштине Уједињених нација показао да слободну Србију и слободан народ и може да води само слободан лидер кога велики не могу ни уплашити ни уценити.
Вулин је то рекао поводом, како је нагласио, бриљантног говора председника Вучића у Уједињеним нацијама и додао да Срби свом председнику неће заборавити како се борио за истину о нама, док му велике силе, које су нас бомбардовале, то неће опростити.
"Председник Србије Александар Вучић говорио је у име Срба свих вера, као председник свих Срба, и говорио је у име свих слободбих људи. Слободну Србију и слободан народ и може да води само слободан лидер кога велики не могу ни уплашити ни уценити", рекао је Вулин.
Александар Вучић је, како је нагласио, за говорницом Уједињених нација подсетио зашто су УН основане и шта им је сада већ заборављена сврха.
"Александар Вучић је говорио о правди и миру, али и Србима који се не боје да се боре за своју слободу упркос свему. Срби свом председнику неће заборавити како се борио за истину о нама и свету у коме живимо, а велике силе које су нас бомбардовале му то неће опростити", поручио је потпредседник Владе Србије Александар Вулин коментаришући излагање председника Србије Александра Вучића на заседању Генералне скупштине УН", навео је Вулин.

Петковић: Вучић говором пред ГС УН оставио лекцију покољењима како се воли отаџбина

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић изјавио је да је председник Вучић говором пред ГС УН покољењима која долазе оставио драгоцену лекцију о томе како се воли отаџбина и бране српски државни и национални интереси на Косову и Метохији, али и како се један мали и слободољубив народ бори за мир у свету.
"Србија не спада у ред највећих држава на свету, нити је српски народ међу најбројнијим народима, али, захваљујући порукама председника Вучића, сврстали смо се у ред најодговорнијих нација које не затварају очи ни пред изазовима данашњице ни пред прошлошћу", истакао је Петковић, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Петковић је навео да је важно да остане забележено да је Вучић у УН јасно и отворено говорио о политици двоструких аршина, као и о бахатости и лицемерју дела међународне заједнице.
"Данас се исти они који су противправно пре две и по деценије напали Србију и од тада спонзорисали сепаратисте на Косову и Метохији позивају на међународно право, Повељу УН и принцип неповредивости граница суверених држава", истакао је Петковић.

Српска листа: Вучић читавом свету указао на значај међународног права

Председник Србије је током говора у ГС УН јасно и без околишања читавом свету указао на значај међународног јавног права и како је оно брутално прекршено над Србијом и српским народом, на примеру АП Косово и Метохија, саопштено је из Српске листе.
"Српски народ на Косову и Метохији који трпи бруталну репресију режима Аљбина Куртија са поносом је слушао председника Вучића, који се није повукао пред силнима ни пред лицемерима који се служе двоструким аршинима и који би најрадије да скрену поглед од страдања српског народа на Косову и Метохији, али им председник Србије то није дозволио, већ их је суочио са страдањем којем је наш народ свакодневно изложен", наводи се у саопштењу.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
СРБИЈА
Вучић у ГС УН: Снага нас који смо подигли главу биће темељ новог и бољег света /видео/
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала