Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Боцан-Харченко: Свет се окреће у новом смеру – Србија и Русија остају партнери

© Tanjug / RADE PRELIĆАмбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко
Амбасадор Русије  у Србији Александар Боцан-Харченко - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
Пратите нас
Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко изјавио је на данашњем предавању да је Србија у Уједињеним нацијама потврдила да се својим непоколебљивим ставом издваја од низа других држава. Њени ставови по питању односа према Русији су чврсти и доследни, као и ставови по питању Косова, упркос тешкоћама да се такви ставови одбране под притисцима Запада.
Боцан-Харченко је на предавању „Руско-српски билатерални односи у актуелним геополитичким околностима“ одржаном данас у Институту за међународну политику и привреду говорио о актуелној глобалној ситуацији, рату у Украјини, будућности мултиполарног света и односима Србије и Русије.

Утемељен однос Србије и Русије

Он је изјавио како Русија са Србијом има давно утемељен однос, те да Србија Руској Федерацији није уводила никакве санкције, што је такође основ за даљу сарадњу и пријатељство. Иако неки сматрају да Русија нема интерес за сарадњу са Србијом, амбасадор је истакао да то није тачно. Интерес и те како постоји, каже он, посебно у светлу нових светских околности.
Свет се креће у новом правцу и у њему Србија и Русија остају партнери. Русија ће се, као стални члан Уједињених нација, залагати да се питање Косова и Метохије решава искључиво на том терену и Русија ће наставити да свом снагом штити суверенитет и територијални интегритет Србије, изјавио је амбасадор Руске Федерације.

Чувају и Српску

Када је реч о Републици Српској, амбасадор Боцан-Харченко је изјавио да ће Руска Федерација штитити и чувати Дејтонски мировни споразум и сва права Републике Српске која на основу њега и постоје. Само на тој основи, каже он, Босна и Херцеговина може опстати.

Од почетка деведесетих па до дана данашњег, на читавом Балкану не постоји ни једно једино питање или спор који је Запад успешно решио. Чак нису решени ни спорови са земљама које су се у међувремену придружиле Европској унији. Веровање да ће се било какав проблем решити уласком неке земље у ЕУ, показало се као илузија, рекао је Боцан-Харченко.

© Sputnik / Милица Тркља / Предавање руског амбасадора Александра Боцан Харченка у Институту за међународну политику и привредуПредавање руског амбасадора Александра Боцан Харченка у Институту за међународну политику и привреду
Предавање руског амбасадора Александра Боцан Харченка у Институту за међународну политику и привреду - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
Предавање руског амбасадора Александра Боцан Харченка у Институту за међународну политику и привреду
Када је реч о позиву руског председника Владимира Путина председнику Србије Александру Вучићу да присуствује самиту БРИКС, односно његовом недоласку на самит, руски амбасадор је изјавио да то уопште није спорно.
Председник Путин има визију будућности између Србије и Русије која није пољуљана, а председник Вучић је у Њујорку изјавио да након окончања ратног стања следи период невероватне сарадње између ове две земље, рекао је амбасадор.

Москва поштује српски пут

Русија јесте свесна да се Србија креће путем који води ка Европској унији и ту одлуку поштује, истакао је он.
Иако се у досадашњем односу снага навикло на претње и притиске земљама чије се спољнополитичке одлуке не поклапају са интересима западних моћника, земље БРИКС-а, земље попут Русије, поштују све одлуке других суверених земаља.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала