- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Идемо у погрешном правцу“: Гутереш позвао Русију и САД да смање нуклеарне арсенале

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаЛансирање балистичке ракете "Јарс"
Лансирање балистичке ракете Јарс - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
Пратите нас
Русија и САД треба да се врате процесу смањења нуклеарних арсенала, а друге земље које такође имају нуклеарно оружје требало би да следе тај пример, изјавио је генерални секретар УН Антонио Гутереш.
По речима Гутереша, упркос огромним егзистенцијалним ризицима које нуклеарно оружје представља за човечанство, свет није ништа ближи уништењу тог оружја него пре десет година. Он је оценио да постоји забринутост због могуће нове трке у наоружању.

„Идемо у потпуно погрешном правцу. Разоружавање и неширење (оружја) су две стране једног новчића. Напредак у једној области подстиче напредак у другој“, рекао је Гутереш на седници поводом обележавања Међународног дана борбе за потпуно уништење нуклеарног оружја на маргинама Генералне скупштине УН.

У међувремену је амерички државни секретар Ентони Блинкен неосновано критиковао измене у руској нуклеарној доктрини.
„То је потпуно неодговорно“, рекао је Блинкен, преноси Ројтерс.
Претходно, руски председник Владимир Путин је на седници Савета безбедности о нуклеарном обуздавању предложио да се унесе низ појашњења по питању услова примене нуклеарног оружја.
Путин је истакао да Русија задржава право да употреби нуклеарно оружје приликом агресије на њу, између осталог и ако непријатељ буде користио конвенционално оружје - ако то буде представљало претњу виталним интересима државе.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да обновљена нуклеарна доктрина Русије шаље Западу сигнал упозорења о последицама у случају напада на земљу.
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
РУСИЈА
Ситуација се мења: Путин открио у ком случају ће употребити нуклеарно оружје /видео/
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала