- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Извоз течног гаса наставља да расте, повећавају се испоруке преко гасовода „Снага Сибира“

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин неделя"
Председник Русије Владимир Путин неделя - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
Пратите нас
Русија ће наставити да развија своје технологије у области природног течног гаса, повећавају се испоруке руског гаса преко гасовода „Снага Сибира“, изјавио је руски председник Владимир Путин говорећи на пленарној седници Руске енергетске недеље.
Руски председник назвао је савремену енергетику основом глобалног развоја.
„Очигледно је да је савремена енергетика једна од кључних индустрија, прави темељ глобалног развоја. Када ради мирно, по транспарентним и разумљивим правилима, када се развијају налазишта и прерађују ресурси, а снабдевање тржишта врши непрекидно – све то ствара чврсту основу за економски раст, социјалну сферу, за побољшање благостања грађана“, рекао је Путин.
Према његовим речима, Русија ће наставити да развија сопствене услуге и технологије у области природног течног гаса.
„Извоз природног течног гаса наставља да расте. Тако је са руског Арктика течни гас постао један од главних терета Северног морског пута. Дефинитивно ћемо наставити да развијамо сопствене услуге и технологије у области природног течног гаса, стварамо центре за претовар, складиштење и трговину течним природним гасом, обезбеђиваћемо пројекте са носачима гаса и, наравно, повећавати капацитет наших арктичких и источних морских лука, јачати везе и инфраструктуру Северног морског пута“, нагласио је Путин.
Он је оценио да ће производи хемијске и петрохемијске индустрије бити све траженији на светском тржишту.
„Посебна пажња мора се посветити развоју индустрије нафте, гаса и угља. Процењује се да ће потражња за њиховим производима код нас и у свету само расти. Штавише, ове секторе карактерише висока профитабилност у ланцу од сировина до финалне робе и до 12 пута“, истакао је шеф државе.
Путин је приметио да гасна индустрија земље пролази кроз фазу озбиљних промена.
„О гасној индустрији желим да кажем посебно: она тренутно пролази кроз фазу озбиљних промена. Овде се не ради само о пребацивању извоза са Запада на Исток, већ и о значајном повећању испорука на унутрапшње тржиште, укључујући и према програму социјалне гасификације који је почео 2021. године и напредује добрим темпом“, констатовао је руски председник.

Запад склон нелојалној конкуренцији, губи у поштеној борби

Запад користи санкције, исто као и изговоре о заштити људских права или евроатлантских вредности, као инструмент нелојалне конкуренције на енергетским тржиштима, рекао је руски лидер.
Према његовим речима, западне земље су рачунале да могу да укину приступ овим услугама оним земљама које им нису политички подобне.
„Тиме желе да их ставе, наводно, на маргину напретка, а заправо је циљ да их једноставно потисну са тржишта“, објаснио је руски лидер.
Сва ова средства користе се, пре свега, као инструмент нелојалне конкуренције.
„Мотив је очигледан: Запад не жели конкуренцију, јер не може да се носи са њом. Често губи у условима поштене борбе, склон је дискриминацији, гушећи је под маском имагинарне евроатлантске солидарности, борбе за људска права и тако даље“, навео је Путин.
Он је додао да је изговора много.

Изузетно интересовање руских партнера за пословање у националним валутама

Путин је поручио да ће планови Русије у области енергетике, несумњиво, бити реализовани, упркос покушајима споља да се то спречи.
„Моје руске колеге знају о чему говорим: много им проблема стварају. Наравно, то делимично успорава реализацију наших планова, али ће они, несумњиво, бити остварени“, уверен је руски лидер.
Поред тога, Путин је оценио да Русија постепено превазилази потешкоће у плаћању за извоз робе.
„Посебно питање тиче се финансијске инфраструктуре, конкретно плаћања за руски извоз. Овде постоје одређене потешкоће. У циљу решавања овог проблема, прелазимо на послове у националним валутама и наши партнери су изузетно заинтересовани за то. Овде такође има много проблема, ми то одлично схватамо, али их превазилазимо постепено“, закључио је руски председник.
Он је такође нагласио да Русија испуњава своје обавезе које се односе на испоруке енергената на светско тржиште и да на том плану има стабилизујућу улогу.

Русија ће ојачати улогу глобалног лидера у нуклеарној области

Поред тога, Путин је оценио да Русија треба да ојача улогу глобалног лидера у области нуклеарне енергије, то је један од задатака у оквиру новог националног пројекта.
Он је истакао да ће један од важних системских инструмената постати национални пројекат „Нове атомске и енергетске технологије“, који ће бити активан од 2025. године.
„У оквиру овог националног пројекта биће постављени амбициозни задаци, конкретно: ојачати глобално лидерство Русије у сфери атомске енергије. Управо учврстити улогу глобалног лидера, јер је наше лидерство тренутно, није глобално“, подвукао је Путин.
Председник је додао да је још један од задатака у оквиру националног пројекта обезбеђење технолошког суверенитета Русије, истовремено у свим областима енергетике.
Према његовим речима, Москва не гради само нуклеарне електране у иностранству, већ у земљама истовремено обучава стручњаке, формирајући нову област енергетике и економије.
„Русија је спремна да јача технолошки суверенитет својих партнера у енергетском сектору, формирањем пуноправних научних и производних ланаца. Управо тако се развија сарадња која се односи на употребу атомске енергије у цивилне сврхе, јер се нуклеарке ‘Росатома’ граде у иностранству истовремено са обуком локалних кадрова, обуку инжењера, запослених, руководилаца нових објеката“, закључио је руски лидер.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
РУСИЈА
Путин: Европа и Северна Америка губе позиције, главни раст ће бити у земљама БРИКС-а
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала