- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Припадник минобацачког одреда специјалних снага Ахмат у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Захарова: Зеленски убио 127.000 украјинских војника

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 946. Наставља се напредовање руске војске у ДНР. Угљедар је у обручу, а борбе се воде већ и на територији самог града. Русија је још једном упозорила Запад да добро промисли пре него што да дозволу Кијеву да користи добијено оружје за нападе на руску територију.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:20 26.09.2024
Агенција за рачуноводство САД објавила је извештај у коме се наводи да су западне земље обучиле око 127 хиљада украјинског војног особља.
„А онда их је Зеленски убио“, написала је Марија Захарова на свом Телеграм каналу, коментаришући овај извештај.
20:45 26.09.2024
У Маријупољу су деца пронашла експлозивну направу и због неопрезног руковања петоро је рањено, саопштио је шеф ДНР Денис Пушилин.
Троје деце је у тешком стању.
20:40 26.09.2024
УН желе да се украјински сукоб заврши, рекао је представник генералног секретара УН Стефан Дижарик за Спутњик, коментаришући могућност да САД укину забрану Кијеву да изводи нападе западним оружјем у дубину руске територије.
Како је прецизирао, УН су заинтересоване за окончање сукоба у складу са међународним правом, резолуцијама Генералне скупштине и територијалним интегритетом Украјине.
18:19 26.09.2024
16:02 26.09.2024
Током специјалне операције, у јединицама украјинске војске забележено је више од 100 хиљада случајева недозвољеног напуштања јединица, рекао је војни правник Центра за подршку ветерана и њихових породица Роман Лихачов.
Он је у интервјуу за Телеграм канал Страна.уа рекао да овај број укључује и дезертере који избегавају службу и војнике који су напустили јединицу због сукоба са колегама или из породичних разлога.
14:28 26.09.2024
Руска војска је са три стране опколила град Селидово, рекао је саветник лидера ДНР Игор Кимаковски.
12:56 26.09.2024
Извештај Министарства одбране о борбама у Курској области:
Руске снаге групе „Север“ су у протекла 24 часа уз помоћ авијације и артиљерије одбили три покушаја украјинске војске да се пробије преко границе у правцу насеља Нови Пут и Медвежје;
Противник је изгубио до 40 војника, четири оклопна возила и два аутомобила;
Руске снаге одбиле су контранапад Оружаних снага Украјине у правцу курске Обуховке. У борбама је погинуло и рањено до 15 војника. Уништена су два оклопна возила и аутомобил;
Током протеклог дана украјинска војска је на курском правцу изгубила више од 340 војника, 12 оклопних возила, четири артиљеријска оруђа и 11 аутомобила.
12:26 26.09.2024
Амерички председник Џоезф Бајден одлучио је да одобри слање Кијеву навођених граната „jsow“, наводи се у саопштењу Беле куће.Поред тога, Бајден је наложио је да се прошири обука за украјинске пилоте борбених авиона Ф-16.У саопштењу се наводи и да је амерички лидер издао налог Пентагону да Украјини додели сва намењена средства пре истека његовог мандата у износу од 5,5 милијарди долара.
Такође, Пентагон је добио наређење од Бајдена да Украјини пошаље и додатну батерију ПВО система „патриот“ и припадајуће ракете.
У саопштењу се истиче и да ће амерички председник у октобру у Немачкој одржати седницу лидера држава које чине контакт-групу за Украјину у циљу координисања напора више од 50 земаља које подржавају Кијев.
12:17 26.09.2024
Украјинска одбрана у Покровску се руши, а руске снаге су на неколико километара од града, рекао је саветник лидера ДНР Игор Кимаковски.
Покровск је важна стратешка тачка за снабдевање украјинске војске.
11:20 26.09.2024
Најважније из најновијег брифинга руског Министарства одбране:
Министарство је званично саопштило да је ослобођено насеље Украјинск у ДНР;
Руске снаге извеле су нападе на украјинске енергетске објекте, који обезбеђују рад предузећа одбрамбеног комплекса Украјине;
Украјинска војска је током претходног дана изгубила готово 2.280 војника;
Група снага „Запад“ током претходног дана одбила је контранапад Оружаних снага Украјине, противник је изгубио готово 435 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 235 војника и борбено возило система „град“ у зони одговорности групе „Север“;
ПВО средства су током претходног дана оборила навођену ракету „нептун“, 3 авионске бомбе „хамер“, 5 граната „хајмарс“, као и 45 украјинских дронова;
Група снага „Југ“ побољшала је положај дуж линије фронта, противник је изгубио готово 750 војника;
Група снага „Исток“ побољшала је положај дуж линије фронта, противник је изгубио готово 130 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су током претходног дана готово 670 војника у зони одговорности групе снага „Центар“.
10:25 26.09.2024
У удару на објекте у којима се производе и чувају украјинске беспилотне летелице у фабрици "Мотор Сич" у Запорожју уништено је је око 250 дронова, саопштило је руско Министарство одбране.
09:32 26.09.2024
Заробљени украјински војник рекао је да многи у редовима украјинске војске не желе да се боре и покушавају да побегну чим им се укаже прва прилика, саопштило је руско Министарство одбране.
09:30 26.09.2024
Владимир Зеленски ће морати да потпише безусловну капитулацију, рекао је командант специјалне јединице „Ахмат“ Апти Алаудинов.
Он на свом Телеграм каналу написао да се украјинска војска налази у веома тешком положају на различитим деловима фронта у ДНР и да је принуђена на повлачење.
08:13 26.09.2024
Координатор николајевског проруског покрета отпора Сергеј Лебедев рекао је да су руске снаге извеле ударе на луку "Јужни" у Одеси. У луци су се налазили бродови који превозе технику, муницију, дронове за украјинску војску.
Такође, одјекнула је експлозија у селу Гвардејско у Одеској области где су примећени страни војници, па чак и официри.
08:11 26.09.2024
ПВО је изнад Белгородске, Курске и Брјанске области оборила седам украјинских дронова, а један изнад Орловске области, саопштило је Министарство одбране.
07:00 26.09.2024
Украјински медији јављају да је више експлозија одјекнуло у граду Староконстантинов у Хмељницкој области где се налази војни аеродром.
06:59 26.09.2024
Украјински војници покушавају да задрже Угљедар али они се налазе у информационом вакууму и не знају шта се догађа чак и у њиховој непосредној близини, рекао је руски официр који учествује у ослобађању града.
Према његовим речима, украјинска војска има добро опремљене пунктове по читавом граду, на сваком је по десетак војника којима је довољно неколико минута да открију руску технику.
Руске снаге детектују и уништавају те пунктове.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала