- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Дански археолози открили 50 скелета из ере викинга /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Пратите нас
Дански архелози су током ископавања на месту велике гробнице из доба викинга пронашли 50 изузетно добро очуваних скелета.
Ово откриће ће, како се очекује, помоћи да се сазна више о животу овог нордијског народа познатог по својим поморским походима у средњем веку, пренела је данас агенција Ројтерс.
Скелети, пронађени код трећег по величини данског града Оденсе, остали су нетакнути захваљујући високом нивоу воде и повољним условима у земљишту који су спречили да дође до њиховог распадања, објаснио је вођа тима археолога из локалног градског музеја, Михаел Боре Лунде.
Он је нагласио да је невероватно како су скелети остали добро очувани, што отвара читав низ могућности за нова открића и сазнања.
На месту ископавања која су почела пре шест месеци, откривени су и ретки артефакти као што су ножеви, стаклене перле и брошеви који датирају из периода између 850. и 970. године.
Према речима Лундеа, већина предмета нађених у гробовима указују да је већина овде сахрањених људи припадала малој заједници фармера, иако су нађени и остаци женске особе која је имала виши друштвени статус па је сахрањена са ножем украшеним сребром.
Већина скелета извађена је из гробова и спакована у картонске кутије у музеју, како би се осушили пре него што археолози пређу на детаљније анализе и њихово финално чишћење.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала