- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Рекордне температуре: Људи у југоисточној Европи били изложени озбиљном топлотном стресу 66 дана

© Sputnik / Лола ЂорђевићБеоград на плус 35
Београд на плус 35  - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Пратите нас
Рекордно високе температуре забележене су овога лета у југоисточној Европи, показује прва процена европске службе за климатске промене Коперник.
Људи у том региону били су изложени озбиљном топлотном стресу пошто је максимална дневна температура износила најмање 32 степена и то у 66 дана између јуна и августа, објавио је Коперник у четвртак.
Био је то далеко највећи број дана с таквим топлотним стресом у југоисточној Европи, с просечним бројем од 29 врелих дана.
Рекордне температуре измерене су и на Феноскандији, полуострву које обухвата Скандинавију, Финску и полуострво Колу, додао је Коперник.
Међутим, у северозападној Европи су просечне температуре од јуна до августа биле су близу или испод просека.
И Средоземно море је забележило рекорд према првим подацима: просечна температура на површини воде износила је 28,45 степени Целзијуса 13. августа.
“Екстремне температуре у регионима попут југоисточне Европе утичу на добробит Европљана јер грађани у овом региону доживљавају већи топлотни стрес него пре”, рекла је Саманта Бурџис, заменик директора службе.
Забележене су и велике разлике у количини падавина између појединих региона у Европи. Већи део континента, посебно југоисток, бележи исподпросечан број кишних дана.
У другим регионима, укључујући север Велике Британије, Феноскандију и балтичке државе, било је до 20 кишних дана више од просека.
Више од трећине (35 одсто) европских река, посебно у југоисточној Европи, имало је веома низак водостај. Али реке у великим деловима централне Европе имале су изузетно висок водостај за ово доба године.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала