Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је то сад намерила Приштина са бетонским блокадама

© AP Photo / Visar KryeziuБрњак прелаз
Брњак прелаз - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Пратите нас
Тешко да је спречавање шверца разлог за постављање бетонских серпентина на прелазу Брњак, више бих рекао да је у питању нови покушај демонстрације моћи Приштине у низу потеза које повлаче против Срба у последње време, каже политички коментатор Александар Гуџић.
Косовска полиција поставила је на административном прелазу Брњак на северу Косова бетонске серпентине како би спречила пролаз пре свега камиона из централне Србије, уз образложење да на овај начин покушавају да спрече шверц.

Провидна прича

Политиколог са Косова и Метохије Александар Гуџић сматра да објашњење Приштине да је циљ ове акције супротстављаењ шверцу не стоји с обзиром да постоји други начин да се спречи шверц, ако га уопште има.
„То је само наставак досадашње политике Приштине, ако шверц постоји у овом тренутку то се решава камерама, патролама,“ каже Гуџић.
Другим речима, каже он, мало је необично образложење да се ово ради на главним саобраћајницама и прелазима, с обзиром да ако неко нешто хоће до шверцује то се не ради регуларним саобраћајницама.
„Осим тога ако уђете у било коју продавницу на северу нећете наћи српску робу. Тако да тешко је рећи чиме се овога пута твз. Косовска полиција руководила за овакав потез јер ако каже да има шверца који хоће да спречи методологија рада коју користе у овом случају је мало необична,“ додаје он.

Отежан живот Србима на Северу

Према речима оних који су у петак путничким аутомобилима кренули са севера КиМ пут централне Србије, видно је било да је проток саобраћаја много мањи него иначе. Како каже незванично саговорник Спутњика са севера КиМ , због неизвесности шта може да им се деси Срби радије бирају друге прелазе који су много даљи. Оно чега се углавном плаше јесте да ће можда бити ухапшени. Иста је ситуација и при уласку на КиМ
Гуџић упозорава да ће све ово додатно да отежа живот Србима на КиМ, али и Албанцима јер позната је она стара изрека да је Косову и Метохији најближа централна Србија, то јест, да је Приштина у свему упућена на Београд.
„Јасно је да оваквих проблема не би било ако би обе стране селе и договориле се око акциза, царине, дажбина, или већ чега треба. Ово отежава и Србима и Албанцима живот јер роба је три пута скупља од оне која је била из Србије што је оптерећење за буџет свима,“ истиче Гуџић.

Приштина демонстрира моћ

Али како каже наш саговорник, једно је теорија, а друго пракса, јер очигледно је Приштини стало да демонстрира моћ, више него да нађе компромис.
Такозвана косовска полиција тврди да је постављањем бетонских препрека хтела да спречи илегални унос робе, као и да се тиме ни на који начин не ремети кретање путничких аутомобила По њима, у питању је делимична обустава саобраћаја – само за камионе, док путничка возила несметано саобраћају.
Брњачки, или тзв. Љубичићев мост, налази се на линији разграничења између српских и косовских органа. Улаз на мост са главног магистралног пута од Брњака ка Рибарићима налази се после пункта који контролише Србија, док се ове препреке тзв. косовске полиције сада налазе на другом крају моста из правца села Брњак.
Возила тзв. косовске полиције. - Sputnik Србија, 1920, 26.09.2024
СРБИЈА
Куртијева полиција поставља бетонске баријере на мосту Брњак на северу КиМ
Поцепана српска застава надомак Бањске, крај Звечана - Sputnik Србија, 1920, 08.09.2024
СРБИЈА
Као у логору: Приштина смислила нови план да загорча живот Србима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала