Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић доделио одликовања: Орден и легендарној амбасадорки коју је славила цела Србија /фото/

© Tanjug / PREDSEDNIŠTVO REPUBLIKE SRBIJEВучић доделио Орден српске заставе првог степена амбасадорки Елеани Јаоску Пичардо Урбину, заменици сталног представника Никарагве при УН.
Вучић доделио Орден српске заставе првог степена амбасадорки Елеани Јаоску Пичардо Урбину, заменици сталног представника Никарагве при УН. - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић уручио је у Њујорку одликовања представницима Уједињених Арапских Емирата, Венецуеле Бразила и Кубе при Уједињеним нацијама. Одликовање је добила и амбасадорка Никарагве која је у мају одржала упечатљив говор током расправе о резолуцији у Сребреници у Генералној скупштини УН.
„Уручио сам орден легендарној амбасадорки Никарагве коју је славила цела Србија после расправе у Генералној скупштини УН по питању злочина о Сребреници“, објавио је Вучић након што је заменици сталног представника Републике Никарагве при Уједињеним нацијама Елеани Јаоска Пичардо уручио Орден српске заставе првог степена.
„У свету у којем су правда и право неретко угрожени, оваква признања подсећају нас на значај борбе за вредности које би требало све нас да окупе око истих часних циљева. Овај орден је израз наше захвалности за подршку Никарагве Србији у међународној арени, као и за активну дипломатску улогу која је допринела јачању односа између наших земаља“, навео је Вучић.
Председник Србије је истакао да је Никарагва у УН показала изузетну посвећеност промовисању правих вредности мултилатерализма и поштовања међународног права, чиме је додатно учврстила наше пријатељство и заједничке интересе.

Одликовања за представнике Емирата, Венецуеле, Бразила и Кубе

Вучић је доделио је Орден српске заставе првог степена амбасадору Хоакину Алберту Перезу Ајестарану, заменику сталног представника Боливарске Републике Венецуеле при УН.
Председник је рекао да је почаствован сусретом са министром спољних послова Венецуеле Иваном Хилом Пинтом и заменицом министра за Европу Коромото Годој, у чијем присуству је уручио одликовање заменику сталног представника њихове земље при УН.
© Tanjug / TANJUG VIDEOВучић одликовао заменика сталног представника Венецуеле при УН
Вучић одликовао заменика сталног представника Венецуеле при УН - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Вучић одликовао заменика сталног представника Венецуеле при УН
Како је истакао, то одликовање је знак признања за посвећеност Венецуеле одбрани права, правде и норми међународног јавног права, чиме држава Србија уједно афирмише и значај међународне сарадње и солидарности у борби за највеће вредности човечанства на глобалном нивоу.
„Орден српске заставе првог степена није само лично признање, већ и симбол заједничке борбе за правду и мир, која је од суштинског значаја за јачање међународних односа. Уверен сам да ћемо на овај начин наставити да додатно јачамо пријатељство између Србије и Венецуеле, као земаља храбрих људи са дугом и поносном традицијом и слободарским духом“, рекао је Вучић.
Указом председника Вучића, заменик сталног представника Венецуеле при УН, одликован је за нарочите заслуге у развијању међународних односа и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Републике Србије и Боливарске Републике Венецуеле.
Председник Србије уручио је Орден српске заставе другог степена сталном представнику Уједињених Арапских Емирата при УН Мухамеду Иси Абушахабу.
„Ово признање није само симболично, већ одражава значај који Србија придаје дубоким и трајним везама са УАЕ, чијем неговању остаје искрено посвећена“, навео је Вучић.
Како је додао, амбасадор УАЕ при УН је, кроз своју посвећеност и рад, значајно допринео изградњи нових мостова између две културе и народа, оцењујући да је то од суштинске важности и за утицај и позиционирање српске дипломатије у региону и на глобалној сцени.
„Ово одликовање је истовремено и признање за успехе које је постигао, али и подстицај за још блискије контакте и заједничке дипломатске иницијативе у будућности“, додао је Вучић у објави на друштвеним мрежама.
© Tanjug / TANJUG VIDEOПредседник Србије Александар Вучић уручио је Орден српске заставе другог степена сталном представнику УАЕ при УН Мухамеду Иси Абушахабу.
Председник Србије Александар Вучић уручио је Орден српске заставе другог степена сталном представнику УАЕ при УН Мухамеду Иси Абушахабу. - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Председник Србије Александар Вучић уручио је Орден српске заставе другог степена сталном представнику УАЕ при УН Мухамеду Иси Абушахабу.
Он је указао да су у свету дипломатије нису чести искрени и чврсти пријатељски односи између земаља, због чега је Србија поносна на пријатељство које је током годинама исковала са УАЕ.
„У свету дипломатије, искрени и чврсти пријатељски односи између земаља су ретки, иако често играју кључну улогу у остваривању заједничких циљева и узајамног напретка. Наша мала земља поносна је на овакво пријатељство које је током година исковала са УАЕ, уз посебну захвалност на личном доприносу шеика Мухамеда Иси Абушахаба, чији лични печат развоју наших свеукупних односа представља парадигму и путоказ њиховог даљег раста и јачања“, написао је Вучић.
Он је истакао да су УАЕ увек били ту за Србију, како је навео, чак и у најтежим тренуцима.
„Током многих глобалних криза и изазова, од пандемије ковида-19 до данас, УАЕ су показивале несебичну солидарност са нашим земљом, а Србија памти сваки гест, сваку акцију и сваку реч подршке коју су нам УАЕ пружиле када је то било потребно“, прецизирао је председник Србије.
Према његовим речима, Србија и УАЕ деле многе заједничке вредности, а економски, културни и политички односи две земље доживели су огроман успон кроз различите пројекте који су успешно реализовани у протеклим годинама.
„Сарадња у областима као што су инвестиције, савремене технологије, трговина, образовање и туризам, представља темељ на којем ћемо наставити да градимо заједничку будућност, дајући подстицај једни другима у остваривању смелих визија обе земље“, навео је Вучић.
Вучић je уручио Орден српске заставе другог степена и сталном представнику Федеративне Републике Бразил при УН Сержију Франсау Данезеу, наводећи да је то „симбол захвалности наше земље за одважност и независну политику Бразила, земље наших пријатеља која своје суверене ставове поносно исказује, чувајући интегритет највиших постулата међународног права“.
© Tanjug / TANJUG VIDEOВучић уручио орден представнику Бразила при УН
Вучић уручио орден представнику Бразила при УН - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Вучић уручио орден представнику Бразила при УН
Он је навео да Србија и Бразил настављају своју заједничку мисију у промовисању мира и развоја, али и права и правде, како би се глас свих држава чланица УН једнако чуо и поштовао у међународној арени.
„Дипломатија је од кључног значаја за изградњу истинског мира, стабилности и сарадње међу државама, а својим храбрим и доследним ставовима, Бразил је на најбољи начин промовисао управо ове, понекад заборављене вредности и снагу дипломатске речи, гласно изговорене у УН“, написао је Вучић.
Вучић је уручио Орден српске заставе првог степена сталном представнику Кубе при УН Ернесту Соберону Гузману, истичући да овим чином Србија показује колико цени огроман допринос пријатељске Кубе начелима права и правде, чиме је додатно оснажила везе наших земаља. Према његовим речима, историја оба народа показала је колико ценимо и делимо заједничке слободарске вредности и традицију борбе за правду и једнакост, које су од суштинског значаја за цело човечанство.
© Tanjug / TANJUG VIDEOВучић одликовао сталног представника Кубе при УН
Вучић одликовао сталног представника Кубе при УН - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Вучић одликовао сталног представника Кубе при УН
„Ово одликовање симболизује наш заједнички став да је дипломатска храброст данас од кључног значаја за постизање највиших циљева и враћање на светску политичку сцену оних вредности које представљају сам темељ УН и глобалног поретка у којем је могућ одржив мир и општа стабилност“, написао је он.
Подсетимо, председник Вучић је у Њујорку раније доделио Орден српске заставе првог степена и сталном представнику Руске Федерације при УН Василију Небензји, двема заменицама сталног представника Руске Федерације у УН, као и сталној представници Мађарске при УН Жужани Хорват.
Василиј Небензја и Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2024
СРБИЈА
Вучић одликовао Небензју орденом српске заставе првог степена
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала