- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ајатолах Хамнеи: Израел ће добити још разорних удараца; Нетанјаху: Следе дани значајних изазова

© AP Photo / Vahid SalemiАјатолах Али Хамнеи
Ајатолах Али Хамнеи - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2024
Пратите нас
Ирански врховни верски лидер ајатолах Сејед Али Хамнеи изјавио је данас да ће Израел добити још разорних удараца након израелског напада у којем је убијен лидер либанске групе Хезболах Хасан Насралах. Премијер Израела поручио је пак да за народ Израела у наредним данима следе значајни изазови, али да ће сви то учинити као једно.
Хамнеи је изразио саучешће породици Насралаха, фронту отпора, либанском народу и читавом исламском народу. Он је такође прогласио петодневну националну жалост у Ирану.
"Ударци фронта отпора на уморно и трошно тело ционистичког режима ће, уз Божију помоћ, бити још више поражавајући. Зли ционистички режим није остварио победу", рекао је врховни вођа Исламске револуције, преноси агенција Ирна.
Насралах, који је водио Хезболах 32 године, погинуо је у петак у масовном израелском ваздушном нападу на групу стамбених зграда у Дахијеу, густом урбаном подручју јужно од Бејрута, користећи десетине америчких бомби за уништавање бункера тешких више од 900 килограма.
"Погинуо је док је бранио беспомоћни народ Дахијеа и њихове уништене домове, као што је деценијама бранио потлачени народ Палестине, њихове окупиране градове и села, њихове домове и њихове најмилије", рекао је ајатолах Хамнеи.
Он је оценио да је исламски свет изгубио велику личност, фронт отпора је изгубио истакнутог команданта, а Хезболах је изгубио лидера без премца.
Хамнеи је напоменуо да темељ који је Насралах успоставио у Либану и правац који је пружио другим центрима отпора не само да ће остати нетакнути, већ ће захваљујући његовој крви и крви других мученика, постати још јачи.
"Лидер Хезболаха није био само личност, већ је био пут и школа размишљања, а овај пут ће се наставити", поручио је ајатолах Хамнеи.

Нетанјаху: Насралах и његов народ били су креатори плана за уништење Израела, следе дани значајних изазова

Премијер Израела Бењамин Нетанјаху потврдио је данас да је Израел убио лидера Хезболаха Саједа Хасана Насралаха и да су он и његов народ били креатори плана за уништење Израела.
"Држава Израел јуче је убила главног убицу Хасана Насралаха. Намирили смо рачуне са онима који су одговорни за убиство великог броја Израелаца и многих грађана других земаља, укључујући стотине Американаца и десетине Француза", навео је Нетанјаху у саопштењу, преноси Скај њуз.
Он је додао да је уклањање Насралаха било неопходно да би се остварио циљ - безбедни повратак становника са севера Израела у своје домове и промену односа снага у региону.
"Јер докле год је Насралах жив, он би брзо обновио снагу коју смо одузели Хезболаху. Зато сам дао директиву и Насралах више није са нама", навео је премијер Израела.
Такође је рекао да ће Насралахово убиство утицати и на повратак талаца које држи Хамас.
Он је рекао да ће у наредним данима Израел да се суочи са значајним изазовима, али да ће то учини сви као једно.
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 28.09.2024
РУСИЈА
Русија најоштрије осудила убиство лидера Хезболаха: Израел је одговоран за ескалацију
Погледајте:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала