- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Игра би могла да измакне контроли: Белорусија упозорава на опасно гомилање трупа НАТО

© Sputnik / Оксана Джадан / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе НАТО-а у Летонији
Војне вежбе НАТО-а у Летонији - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
Пратите нас
Белорусија страхује да би гомилање војног потенцијала НАТО код граница земље могло да измакне контроли и доведе до ескалације сукоба, изјавио је министар спољних послова Белорусије Максим Риженков на седници Генералне скупштине УН.
„НАТО наставља да значајно повећава свој војни потенцијал на нашим западним границама. Десетине хиљада војника и хиљаде јединица технике. Озбиљно страхујемо да би 'игра' могла да измакне контроли и доведе до ескалације сукоба на регионалном, па чак и глобалном нивоу са катастрофалним последицама по све“, рекао је Риженков.
Како је истакао, у Европи има довољно нуклеарног оружја, стога би ескалација напетости била директан пут ка трећем светском рату.
Риженков је нагласио да је данас потребна снажна и непристрасна универзална међународна организација способна да гарантује равнотежу у свету.
„Јака организација не би дозволила да зарад транснационалног капитала и у интересу колективног Запада Украјина данас ратује до 'последњег Украјинца'“, оценио је дипломата.
По његовим речима, да су сви, попут Белорусије, схватили шта се заиста дешава у зони сукоба и какву опасност то носи, „заиста би желели да зауставе крвави сукоб два братска народа и Украјина би одавно била са Русијом за преговарачким столом“.
Риженков је истакао да су у том контексту веома благовремене иницијативе попут бразилско-кинеског мировног плана.
„Међутим, без учешћа Русије ниједан пројекат неће имати успеха“, нагласио је министар.
Подсећамо, Кина, Бразил и друге земље Глобалног југа планирају формирање отворене платформе „Пријатељи мира“ у циљу решавања украјинске кризе, изјавио је министар спољних послова Кине Ванг Ји.
Посол КНР в России Чжан Ханьхуэй и глава канцелярии комиссии по иностранным делам ЦК Компартии Китая Ван И на совещании министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
РУСИЈА
„Не доливајте уље на ватру“: Кина у УН позвала да се спречи ескалација сукоба у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала