- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Не доливајте уље на ватру“: Кина у УН позвала да се спречи ескалација сукоба у Украјини

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаПосол КНР в России Чжан Ханьхуэй и глава канцелярии комиссии по иностранным делам ЦК Компартии Китая Ван И на совещании министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде
Посол КНР в России Чжан Ханьхуэй и глава канцелярии комиссии по иностранным делам ЦК Компартии Китая Ван И на совещании министров иностранных дел стран БРИКС в Нижнем Новгороде - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Кине Ванг Ји изјавио је да Пекинг игра конструктивну улогу по украјинском питању и да убеђује све заинтересоване стране да решавају проблеме мирним путем помоћу преговора.

„Кина игра конструктивну улогу, делујући као посредник и промовишући мировне преговоре. Кина не долива уље на ватру и не користи прилику да профитира на томе“, рекао је Ванг Ји током обраћања у Генералној скупштини УН.

Како је истакао, „украјинску кризу је и даље тешко решити“.

„Украјинска криза је још далеко од завршетка. Сада је приоритет да се спречи ширење борбених дејстава и ескалације, да се спречи да било која страна долива уље на ватру и да се помогне да се ситуација што пре смири“, казао је он.

Ванг Ји је подсетио да су током актуелног заседања Генералне скупштине Кина, Бразил и друге земље Глобалног југа основале групу „Пријатељи мира“, која има за циљ постизање консензуса о политичком решењу кризе.
Коментаришући ситуацију у Азији, он је истакао да се Кина одлучно противи томе да земље из других региона „мешају прсте“ у тај регион.
„Одлучно се супротстављамо свим силама које тамо подгревају ситуацију и изазивају конфронтацију“, рекао је Ванг Ји.

Кина против хегемоније

Све земље у свету треба да се супротставе хегемонији и политици моћи и да раде на демократизацији међународних односа, рекао је Ванг Ји.
„Треба да се залажемо за равноправну и уређену мултиполарност и придржавати се тога да све земље, без обзира на њихову величину, имају своје место и улогу у мултиполарном систему“, истакао је кинески дипломата у УН.
Такође је констатовао да „санкциони притисак неће донети монополске предности, притисци и обуздавање неће решити сопствене проблеме, те да се не може одузети право сваке земље на бољи живот“.
Кина - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2024
Специјална операција у Украјини
Платформа Кине, Бразила и земаља Глобалног југа: „Пријатељи мира“ за решавање украјинске кризе
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала