- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

У Комленцу обележене 33 године од погибије хероја мајора Милана Тепића

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпоменик мајору Милану Тепићу у Београду
Споменик мајору Милану Тепићу у Београду - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
Пратите нас
У Комленцу у Козарској Дубици, родном месту хероја мајора Милана Тепића, обележене су 33 године од његове погибије у Бјеловару.
Помен је служен на месном гробљу у Комленцу. У присуству сина мајора Тепића, Александра, бројне делегације положиле су цвеће на породичну гробницу Тепића, пренео је РТРС.
Шеф кабинета министра рада и борачко-инвалидске заштите Раденко Топаловић рекао је да ће ово министарство прихватити иницијативу Борачке организација општине Козарска Дубица о изградњи спомен-комплекса мајору Тепићу у Комленцу.
Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић подсетио је да је мајор Тепић дао реч да ће служити држави и свом народу.
„Налазимо се у селу Комленац у Козарској Дубици поред празног гроба мајора Милана Тепића, последњег југословенског народног хероја, који је погинуо за слободу јер је дао реч да ће верно служити својој држави и свом народу“, рекао је Рељић.
Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић рекао је да је мајор Милан Тепић један од највећих хероја Одбрамбено-отаџбинског рата и уопште један од највећих хероја српског народа.
Председник Борачке организације општине Козарска Дубица Ненад Булић рекао је да је херојско дело мајора Тепића непревазиђено у новијој историји.
„Важно је сећати се његовог херојства, да млађе генерације научимо култури сећања и гајимо слободарске традиције нашег народа“, рекао је Булић.
Мајор Милан Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у Беденику код Бјеловара, јер није желео да преда хрватским паравојним снагама складиште муниције које му је било поверено. Он је, заједно са војником Стојадином Мирковићем, дигао складиште у ваздух, спречивши тако хрватске снаге да се домогну муниције и експлозива.
За овај херојски чин мајор Тепић је одлуком тадашњег Председништва СФРЈ постхумно одликован Орденом народног хероја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала