- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Ванредни избори у Подгорици и Котору, гласање протиче без већих проблема

© Sputnik / Бобан НововићАдминистративна зграда града Подгорица
Административна зграда града Подгорица - Sputnik Србија, 1920, 29.09.2024
Пратите нас
У Подгорици и Котору данас се одржавају ванредни избори. На биралишта у Подгорици данас до девет сати изашло је 4,49 одсто грађана са правом гласа и гласање на локалним изборима за сада протиче без већих проблема, док је у Котору гласало 5,2 одсто бирача.
Председник Изборне комисије Подгорице Владимир Филиповић изјавио је за ТВЦГ да нема пријављених неправилности, већ да су пријављени само мањи технички проблеми који не могу да утичу на регуларност избора.
Коалиција Демократе - ПЕС саопштила је да је своје бирачко право до девет сати искористило 4,49 одсто уписаних бирача у главном граду Црне Горе.
ЦДТ је саопштио да је до девет сати гласало 4,4 одсто бирача, што је, како кажу, 6.460 гласача. То је, како наводе, мање у односу на локалне изборе 2018. године када је до истог времена гласало 7,5 одсто, док је 2022. године гласало 6,8 одсто уписаних бирача.
У изборној трци у Подгорици је 13 листа, од којих коалиција Покрета Европа сад и Демократске Црне Горе, као и коалиција "За Будућност Подгорице" коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Социјалистичка народна партија, Уједињена Црна Гора, Радничка партија, Слободна Црна Гора и Права Црна Гора.
На изборима учествују и коалиција "За бољу Подгорицу Јаков Милатовић" коју чине Покрет за Подгорицу, Грађански покрет УРА и Покрет за промјене, затим Демократска партија социјалиста и Бошњачка странка. За место у локалном парламенту боре се и Странка европског прогреса, Европски савез, који чине Социјалдемократе, Социјалдемократска партија и Либерална партија, затим Покрет Преокрет, Покрет Напријед, Подгоричка листа, Црногорска грађанска акција, Црногорска европска партија и Покрет подстанара Подгорица.
У главном граду Црне Горе право гласа има 145.724 гласача, који ће бирати 58 одборника за градски парламент.
Аналитичари подгоричке изборе сматрају важним и виде их као својеврсни тест за евентуалне ванредне парламентарне изборе у Црној Гори, који би се, према неким проценама, могли догодити, због и даље изражене политичке нестабилности у земљи и потпуног изостанка кохабитације.
У Котору право гласа има 18.498 грађана, који ће бирати између 12 листа.
На изборима учествују Црногорска грађанска акција, листа "За Котор - Миљан Поповић", Демократска алтернатива - "др Давор Кумбуровић - Да се Котор пита", Европски савез и Група грађана - Чувари града.
У трци за место у локалном парламенту су коалиција За будућност Котора, коју чине Нова српска демократија Демократска народна партија, затим Которски покрет - Синиша Ковачевић, Хрватска грађанска иницијатива, Демократска партија социјалиста. На изборима учествује и коалиција коју чине Демократе и Покрет Европа сад, Грбаљска листа, као и коалиција сачињена од Социјалистичке народне партије и Демократске српске странке.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала