00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
16:00
30 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Схватио сам да демократија представља средство Запада за окупацију других
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Хоће ли потрошња нафте опасти због електрификације саобраћаја
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Србија први пут у историји добила инвестициони кредитни рејтинг

© Sputnik / Лола ЂорђевићУлаз у зграду Министарства финансија из улице Кнеза Милоша
Улаз у зграду Министарства финансија из улице Кнеза Милоша - Sputnik Србија, 1920, 04.10.2024
Пратите нас
Србија је први пут у историји добила инвестициони кредитни рејтинг, објавио је председник Србије Александар Вучић.
Вучић је то објавио на друштвеним мрежама на српском и енглеском језику уз фотографију заставе Србије.

„Историјски тренутак, прекретница за економску путању Србије“

Добијање инвестиционог рејтинга од једне од најкредибилнијих агенција за кредитни рејтинг Standard and Poor's (S&P) што представља историјски тренутак за Србију, истакао је Вучић.
Он је нагласио да је Србија прва земља Западног Балкана, али још значајније - тренутно једина земља кандидат за чланство у ЕУ, која има инвестициони рејтинг, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.
„Готово читаву деценију тежимо овоме. Данас сви можемо са поносом да објавимо да је Србија постигла значајну прекретницу у свом економском развоју тиме што је наш кредитни рејтинг подигнут на ниво BBB-, чиме је кредитни рејтинг, међународна оцена наше земље први пут у историји достигла ниво инвестиционог ранга“, навео је Вучић.
Истиче да то није само ознака и оцена, већ представља прекретницу за економску путању наше државе.
„Данашње подизање рејтинга представља преломни тренутак за Србију и наше компаније. Он отвара врата нижим трошковима финансирања, већем приступу међународним тржиштима капитала и повећаном поверењу инвеститора“, наглашава Вучић.
Како додаје, српске компаније ће од сада лакше, брже и под повољнијим условима моћи да привлаче стране инвестиције, чиме се крчи и утире пут за раст, иновације и отварање нових радних места у различитим секторима наше привреде.
„Постоје инвеститори који већ неко време желе да улажу у Србију, због напретка који остварујемо, али у њиховим мандатима стоји да могу да инвестирају само у земље инвестиционог ранга. Сада смо и њима отворили врата“, поручио је Вучић.
Како је објаснио, за све привредне актере у Србији, овај IG (investment grade) статус унапређује целокупно пословно окружење и сигнализира међународним инвеститорима да је Србија стабилна и атрактивна дестинација за улагање са ниским ризиком или високом сигурношћу и извесношћу за обављање инвестиционих активности.
„Ово повећање кредитног рејтинга је сведочанство напорног рада и отпорности српског народа, посебно у овим глобално изазовним временима, као и посвећености и труда српских власти, што доказује да нашу земљу мудро водимо и тежимо бољем животном стандарду за све наше грађане. Ово је позив свету да инвестира у Србију и обећање светлије економске будућности за све. Заједно ћемо користити овај замајац и наставити да тежимо изврсности“, истакао је Вучић.
Потом се саопштењем огласило и Министарство финансија, наводећи да је Агенција за оцену кредитног рејтинга "S&P" Global Ratings повећала је кредитни рејтинг Републике Србије на инвестициони, на нивоу "BBB-" са стабилним изгледима за његово даље побољшање.
Први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је да је то заједнички успех свих грађана Србије и вест од огромног значаја за целу нашу земљу.
„Србија је данас оцењена као земља са инвестиционим рејтингом и ово је заслужена потврда реномиране агенције за оцену кредитног рејтинга, да се налазимо на успешном путу континуираног економског раста и макроекономске стабилности. Поносан сам на овај велики успех“, рекао је Мали по објави извештаја.
Агенција "S&P" Global Ratings подигла је дугорочни кредитни рејтинг Републике Србије у страној и домаћој валути на ниво "BBB-", са "BB+“.
Истовремено, подигла је и краткорочни кредитни рејтинг у страној и домаћој валути на "А-3", са "B".
„Дуго смо ово чекали, ово су одличне вести за Србију која је у претходној деценији показала да има снагу, вољу и одлучност да успешно спроводи започете реформе развоја и Агенду раста. Инвеститори су нам већ са прошлогодишњим рекордом у приливу страних директних инвестиција од 4,5 милијарди евра, показали да Србију високо котирају на инвестиционој мапи, а сада је стигла и званична кредибилна потврда видљивости нашег рада“, поручио је Мали.

Додатни прилив страних инвестиција

Он је подсетио да су раније ове године, све три рејтинг агенције дале позитивне изгледе да Република Србија добије повећање кредитног рејтинга, а сада је Србија, од једне од тих агенција, подигнута на ниво земље са инвестиционим рејтингом.
„То ће довести до додатних прилива страних инвестиција и значајно нижих трошкова задуживања на тржишту капитала“, истакао је министар финансија.
У извештају се наводи да повећање оцене кредитног рејтинга одражава снажну макроекономску отпорност Републике Србије на спољне утицаје, дисциплиновано макроекономско управљање, као и да се очекује да ће даља политика бити вођена на исти начин.
Снажна домаћа тражња, делимично подржана државним инфраструктурним пројектима који се односе на "Експо 2027", наводи се у извештају, повећава процену раста БДП-а на четири одсто у 2024. години, као и у наредним годинама.
У извештају је оцењено да се очекује да ће стабилан раст БДП-а и разумно креирање макроекономске политике обуздати све фискалне притиске и задржати ниво јавног дуга на прихватљивом нивоу.
„Високе девизне резерве, укључујући и све више диверсификоване нето стране директне инвестиције, ублажиће потенцијалне шокове и ризике који долазе из спољног света“, наводи се у извештају.

Изгледи за даљи раст чврсти и стабилни

Констатује се да институционални и економски профил Републике Србије и њени изгледи за даљи раст остају чврсти и стабилни.
Прогноза раста за ову годину већа је у односу на претходну процену агенције, а подржана је реализацијом инфраструктурних пројеката у оквиру програма „Скок у будућност - Србија 2027“.
Како је наведено, стабилни изгледи за даље напредовање Србије се огледају и у постепеном опадању зависности од регионалних политичких тензија и јачању отпора на њих, наставку структурног побољшања стандарда и спровођењу започетих реформи.
„Изгледи за раст Србије остају добри због велике потражње и инвестиција у вези са Експом 2027“, наводи се у извештају.
Министар Мали је додао да унапређење кредитног рејтинга на ниво инвестиционог, на нивоу "BBB-" са стабилним изгледима за његово даље побољшање, има далекосежне бенефите за српску економију.
„То, не само да повећава поверење страних инвеститора, доводи до прилива капитала и инвестиција, већ и отвара врата за повољније услове финансирања, како за државу, тако и за домаћу привреду и грађане. Коначан ефекат је бржи економски раст, већа запосленост, нове фабрике и нова радна места, веће плате и пензије, а последично и још бољи квалитет живота грађана Србије“, закључио је министар финансија Мали.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала