00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
07:00
30 мин
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
Владислав Ђорђевић - радикални феминизам је пошаст новог доба
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Оливера Викторовић-Ђурашковић: Људи у Русији живе позориште
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Канибализација у електроенергетском сектору
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920, 12.12.2022
МОЈА ПРИЧА
Доносимо вам животне приче, репортаже и необичне судбине људи који друштво чине бољим.

Потресно сведочење: Плашили су нас да су Руси звери, а они су нам донели чоколаде и — слободу!

© Sputnik / Дејан СимићЉиљана Драговић, костимограф
Љиљана Драговић, костимограф - Sputnik Србија, 1920, 12.10.2024
Пратите нас
Били смо у паници од ослобођења, пропаганда је била страшна. Дрхтала сам! Плакати где свештеник виси са крста, жене које Руси силују, поклана деца, утицали су до те мере да сам била ван себе од страха. Тетке су биле младе, стрепеле су. Млађи брат је хтео да се бори с њима. Међутим, кад су дошли схватили смо, то нису страшне звери - управо супротно.
Ово за Спутњик каже Љиљана Драговић, костимограф, истакнута српска уметница са којом смо разговарали поводом осам деценија од ослобођења Европе од фашизма.
Њену породицу је Други светски рат затекао на Косову и Метохији. Прво је остала без болесне мајке, а оца су стрељали. Породица се преселила у Јагодину.
Борбе за ослобођење трајале су шест 6 дана, становнике сваког ослобођеног дела града, сваке куће, чували су совјетски војници. Код њих су дошла два младића. Већ прве ноћи схватили су да нису очекиване звери:
„Један Рус је устао и држећи се за стомак почео да говори, ти, ти, ти... Тетке су одмах пробудиле деду, он у оним дугим белим гаћама, са штапом, виче, шта хоћете, шта хоћете ви... Али моја старија тетка Васиљка је схватила, држи стомак, ти - па то је чај! Брзо га је скувала. После тога је све било дивно са њима. Не сећам се колико су остали, али ми деца смо добили чоколаде, били смо срећни. Мој брат им све време био у крилу“.
Име Љиљане Драговић се везује за више од 200 позоришних остварења у готово свим театрима у Југославији, потписала је костиме и за 11 филмова, међу којима су "Доротеј" и "Косовски бој", за које је добила Златну арену на Пулском фестивалу. Добитница је две Стеријине и Награде за животно дело.
Рођена је 1933. године у Скопљу. Отац Цветко био је професор књижевности и француског језика, пореклом из околине Даниловграда, мајка Љубица такође је била из Црне Горе. Љиљанин брат, признати архитекта Слободан Драговић, данас Симеон, пре више деценија се замонашио, а млађа сестра Биљана такође је била костимограф.

Занемела када су стрељали оца

Због очевог посла често су се селили, Други светски рат затекао их у селу Љумбарда, поред Дечана. Непосредно пред рат је остала без мајке. Отац је у тајности слушао радио и славио успехе Совјетске војске. А онда су једне ноћи дошли по њега.
„Чуло се јако лупање на вратима, кундацима. Ушли су, неки грозни људи. Чини ми се да је био један Немац, а био је и један симпатичнији међу њима који нас је гледао, онако малу децу. Један је био Шиптар, био је јако агресиван. Цветко Драговић, мој отац је рекао, да, ја сам. Узми ћебе, идемо! Његов млађи брат је рекао, шта је учинио? Како се ти зовеш? Никола. Колико имаш година? 30. И ти се обуци, узми ћебе“.
У кући у којој је живела са теткама које су преузеле бригу о њој, сестри и брату када је мајка умрла, завладао је мук. И деда је био са њима. Нису знали за шта је отац оптужен. Видела га је још само једном.
„Била сам ужаснута призором. Чинило ми се да је остарио, страшно. Само сам хтела да што пре изађем. Нисам разумела да је то можда последњи пут да га видим. Много касније сам због тога плакала. Зашто му нисам нешто рекла, што му нисам казала како га волим, како му нисам рекла да је диван. Нисам ништа рекла, само сам хтела што пре да изађем. Недуго затим тетка је у гомили бачених ципела препознала гете, вунене беле чарапе. Стрељан је“.
© Фото : Спутњику уступила Љиљана ДраговићСа тетком која им је била као мајка
Са тетком која им је била као мајка - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2024
Са тетком која им је била као мајка
Тада се због два немачка официра и једног војника, стрељало 100 наших. Заиста је било 100 за једног. Касније су купили са улица, али у почетку су бирали људе који су водили народ, мислеће људе. Интелектуалце, професоре, лекаре, адвокате, судије.
Када је отац убијен, Љиљана је занемела. Дуго није говорила.

Патриотизам који је обележио породицу

Старији стриц, официр Југословенске војске, био је школски друг Милана Недића, тадашњег председника владе народног спаса, коју је поставила немачка власт. Отишао је код њега да тражи помоћ. Са мајчиним оцем који је такође био потпуковник. Преселили су се у Јагодину, где је стриц постављен за градоначелника.
Због те чињенице по ослобођењу, нису осетили олакшање, али не само због те чињенице.
„Били смо у паници од ослобођења због антируске пропаганде која је била страшна. Одахнули смо када смо упознали те војнике, били су дивни, али по коначном ослобођењу земље кренуле су нове невоље за нашу породицу која је одувек била патриотска. Мој деда је био комита, отац и стриц такође, тако смо васпитавани“.
Стриц, градоначелник Јагодине, морао је да бежи, био је против комуниста. За њих није било „тачкица“, није било хране. Тетке су се сналазиле, једна је чак покушала да шверцује, а тетка Васиљка, која је радила као дактилограф, ухапшена је као „сарадник окупатора, одведена у затвор, у фабрику меса.
„Била је у сушионици, тако су они кажњавали. Зато што је радила и зато што јој је брат био градоначелник. Вратила се са 30 килограма, једва су је спасили. Није могла да хода, вукли су је да је доведу кући. Поново смо се вратили на Косово, у Пећ“.
© Фото : Спутњику уступила Љиљана ДраговићПотписала је костиме за више од 200 позоришних остварења и 11 филмова
Потписала је костиме за више од 200 позоришних остварења и 11 филмова - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2024
Потписала је костиме за више од 200 позоришних остварења и 11 филмова

Албанци су знали кога хапсе

Љиљана Драговић имала је блиставу каријеру, коју су пратила и међународна гостовања. Сретала је људе чији су преци можда утицали на њену тешку судбину. Никоме није замерала.
„Нисам никада размишљала о тим људима који су зло нанели моме оцу, нама, нисам била сигурна да ли су то урадили Немци, да ли су то урадили Италијани који су иначе били мекша варијанта окупатора, али сам била јако озлојеђена на Шиптаре, јер ми се чинило да су они знали све које је требало ухапсити. Нису Немци били ти“.
Наша саговорница истиче да је ту било и дивних људи, Албанаца који су их све време посећивали. Једна од њених тетака и удала се за Албанца, човека који је чекао да она, сестра и брат одрасту, тада је запросио. Чекао је годинама. Био им је омиљени зет.
Једна тетка по маминој линији, Дара Драгишић, из Другог светског рата је изашла као Народни херој:
„Њу је убио Албанац из њене чете, пред сам крај рата. Албанци су јој у ово последње време срушили споменик“.

Руси ће спасити човечанство

Додаје да сада, у деведесетим годинама, много теже доживљава дешавања на Косову и Метохији, она у Украјини, али и више размишља о томе како је живот чудо:
„Кад год би ме питали шта је најтеже било у мом животу, рекла сам, само да не буде поново рата. Само то не. Мислим да ће Руси да помогну да се човечанство спаси од овог зла. Можда погрешно мислим, неке моје другарице не мисле као ја. Тако мислим и немам намеру да се удубљујем зашто. Верујем да је то једино нормално што треба да се догоди, да се спаси цивилизација уопште“.
© Фото : Спутњику уступила Љиљана ДраговићВенчање Љиљаниних родитеља, Цветка и Љубице Драговић
Венчање Љиљаниних родитеља, Цветка и Љубице Драговић - Sputnik Србија, 1920, 10.10.2024
Венчање Љиљаниних родитеља, Цветка и Љубице Драговић
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала