00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
АПР прогласио 100 нај-компанија у Србији – како да их буде више
06:54
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Новакова испратница за Рафу, а вечити на различитим фреквенцијама – као и селектори
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Верује ли ико у „план победе“ Зеленског
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Хоће ли Јужна и Северна Кореја заратити у Украјини

© AP Photo / Ahn Young-joonВојници Јужне Кореје патролирају у близини границе са Северном Корејом
Војници Јужне Кореје патролирају у близини границе са Северном Корејом - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2024
Пратите нас
Јужна Кореја разматра слање офанзивног оружја и војног особља у Украјину за рат против Русије, ако Северна Кореја пошaље своју војску у зону специјалне операције, што ће, како оцењују руски експерти, довести до јачања ескалације.
„За почетак треба имати у виду да је Јужна Кореја одавно веома активан савезник Украјине у овом сукобу, иако не ратује. Конкретно, најсензационалнија и најзначајнија чињеница је да је Јужна Кореја испоручила више од пола милиона граната према прилично лукавој, али утврђеној шеми – та муниција је била предата Сједињеним Државама, а онда су САД ту муницију испоручили Украјини, што је био један од фактора за могућност спровођења тзв. контраофанзиве 2023. године“, каже руски војни експерт Алексеј Анпилогов.
Кијев тврди да Москва планира да у наредним месецима ангажује севернокорејске специјалце у рату против Украјине, а према речима председника Владимира Зеленског, око 10.000 севернокорејских војника припрема се да се придружи руској војсци. Постоје и тврдње да је Северна Кореја већ послала део својих специјалних снага на руски Далеки исток на обуку и аклиматизацију у локалним војним базама.
Начелник украјинске војне обавештајне службе Кирил Буданов тврди да се око 11.000 севернокорејских војника већ налази у Русији и да ће „бити спремни за борбу“ до 1. новембра, док је јужнокорејска обавештајна служба саопштила да верује да ће Северна Кореја распоредити четири бригаде од укупно 12.000 војника, укључујући 1.500 припадника специјалних снага.
Коментаришући наводно слање севернокорејских трупа у зону специјалне војне операције, Кремљ је навео да постоји много контрадикторних информација које се морају третирати на одговарајући начин, јер „Јужна Кореја изјављује једно, а онда Пентагон наводи да нема потврду тога“.
Такође, генерални секретар НАТО-а Марк Руте је навео да Алијанса не може да потврди да Пјонгјанг шаље своје војнике у Украјину, док се Северна Кореја је у понедељак први пут огласила по овом питању и одбацила оптужбе Јужне Кореје да шаље војнике за учешће у сукобу у Украјини на страни Русије, називајући их „неоснованим гласинама“.
Раније је и председник Русије Владимир Путин, на питање да ли би дозволио да војно особље из Северне Кореје буде ангажовано у специјалној операцији, рекао да Русија „од никог то није тражила“ и да „нема потребе“ за тим.

Јужнокорејско оружје ће, као и западно, горети у Украјини

Упркос томе, јужнокорејски медији тврде да Сеул разматра слање војног особља у Украјину ради надгледања севернокорејских трупа, које би Русија наводно могла да укључи у своју операцију. Постоји могућност да особље буде послато у Украјину како би пратило тактику и борбене способности севернокорејских специјалних јединица послатих као подршку Русији.
Уколико тим из Јужне Кореје буде послат, могао би укључити војно особље из обавештајних јединица, које би могло анализирати тактику Пјонгјанга или учествовати у испитивању заробљених војника из Северне Кореје, а такође може достављати Кијеву обавештајне податке и информације о принципима деловања севернокорејских јединица, психологији и моралном духу војника, наводе медији.
Анпилогов оцењује да ће слање неколико десетина јужнокорејских војника, инструктора или саветника, тешко моћи радикално да промени ситуацију на бојном пољу, али сматра да помоћ Јужне Кореје Кијеву треба сагледати кроз призму јужнокорејске војне индустрије, која бележи велики успон.
„И управо јужнокорејско оружје може постати тај фактор који ће имати способност да утиче на сукоб, а не ово слање инструктора“.
Јужна Кореја разматра директне испоруке смртоносног оружја Украјини као део мера против војних веза између Северне Кореје и Русије. Тврдње да је Сеул до сада обезбеђивао само хуманитарну помоћ Кијеву Анпилогов назива „лицемерним“, с обзиром на то да је та земља индиректно испоручила артиљеријске гранате преко Сједињених Америчких Држава.
„Као што сам већ рекао, то је прилично лицемерна позиција, јер Јужна Кореја већ де факто испоручује муницију, додуше кроз ову шему преко Сједињених Држава. С тим у вези, Јужна Кореја има шта да понуди Кијеву, а то су и самоходне хаубице К-5, борбени тенкови К-2, које називају јужнокорејским ‘абрамсима’ и другу технику. Али баш као што горе ‘абрамси’ и друга техника западне производње, тако ће исто горети и јужнокорејско оружје“, каже војни експерт.
Јужна Кореја је и војни и политички протекторат Сједињених Држава, додаје Анпилогов.
„Према томе, иза свега овог стоји Вашингтон. Чак и ако не издаје директна наређења, онда даје веома јасна упутства и савете, које јужнокорејска престоница просто не може да одбије“.
Ипак, Јужна Кореја неће моћи много наоружања да испоручи Кијеву у блиској будућности, јер су капацитети њене војне индустрије тренутно пребукирани, с обзиром да производе оружје за Пољску и друге земље, углавном источне и западне Европе.
„И стога, овде можемо само да говоримо о томе да ће нека количина војне опреме која је већ у производњи бити пребачена и испоручена Украјини тако што неће бити испоручена по постојећим уговорима које тренутно извршава јужнокорејски војно-индустријски комплекс“, сматра Анпилогов.

Русија може, ако пожели, да ангажује севернокорејску војску

Подсећајући да су руски председник Владимир Путин и севернокорејски лидер Ким Џонг Ун у јуну ове године потписали споразум о свеобухватном стратешком партнерству, Анпилогов напомиње да би Русија, ако би хтела, могла да ангажује севернокорејску војску.
„Такав сценарио је могућ у оквиру споразума о пријатељству и узајамној помоћи, који је, подсетићу, закључен између Русије и Северне Кореје током последње посете руског председника Владимира Путина Пјонгјангу. Тај договор, између осталог, предвиђа пружање војне помоћи у случају да једна од земаља буде изложена спољној агресији. Ми ћемо размотрити сада ситуацију, с обзиром да се украјинска војска налази на међународно признатој територији Руске Федерације – конкретно, у Курској области. У том смислу, ангажовање севернокорејске војске у конфликту није само легитимно, него је и сврсисходно, како би се то питање решило у најкраћем могућем року”, каже експерт.
Отворено је питање да ли севернокорејски контигент сада пролази обуку на руском Далеком истоку, додаје Анпилогов.
„Jа ћу се овде ослонити на изјаве званичног Кремља и оног што је изјавио портпарол руског председника Дмитриј Песков, који је рекао да су информације контрадикторне и ми нећемо откривати те карте које су сада у нашим рукама“, додао је он.
Хипотетички, ако Северна Кореја и Јужна Кореја пошаљу своје снаге у Украјину, односно у зону специјалне војне операције то ће означити ексалацију ситуације, оценио је експерт
„Али, као што сам већ рекао, Јужна Кореја је већ савезник Украјине, који не ратује директно. Ако до тога дође, то ће бити отварање карата у игри – за САД та карта је Јужна Кореја, а Руска Федерација има уз себеСеверну Кореју. Ми заиста можемо да искористимо карту Северне Кореје ако западни савезници Украјине предузму низ корака у вези са ескалацијом сукоба које су декларисали и намеравали да спроведу, а по свему судећи то планирају да спроведу у блиској будућности.
На опаску да, судећи по напредовању руске војске, Русији није потребна помоћ на фронту, Анпилогов каже:
„Реч је искључиво, још једном наглашавам, о војно-политичкој одлуци највишег руководства Руске Федерације и, наравно, Северне Кореје. Али ја заиста могу овде да коментаришем само последице, а не разлоге ове одлуке. Последице ће бити прилично тешке по Украјину, јер је Северна Кореја много спремнија за рат који сада видимо у зони специјалне војне операције од Сеула, који није ратовао, нити се активно спремао за рат u последњих 20-25 година...“, закључио је експерт.
Сеул - Sputnik Србија, 1920, 21.10.2024
РУСИЈА
Сарадња Москве и Пјонгјанга није усмерена против Јужне Кореје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала