00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
АПР прогласио 100 нај-компанија у Србији – како да их буде више
06:54
30 мин
СПУТЊИК СПОРТ
Новакова испратница за Рафу, а вечити на различитим фреквенцијама – као и селектори
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Верује ли ико у „план победе“ Зеленског
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић после сусрета са Фицом и Орбаном: Само нас тројица у Европи смемо да изговоримо реч — мир

© Фото : Снимак са екрана/Инстраграм/будућностсрбијевАлександар Вучић, Роберт Фицо и Виктор Орбан
Александар Вучић, Роберт Фицо и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су он, као и премијери Словачке и Мађарске Роберт Фицо и Виктор Орбан, једини лидери у Европи који могу да изговоре реч мир.
„Нас тројица имамо нешто другачије виђење онога што се збива на ратишту у Европи у Украјини, и за разлику од многих бар смемо да говоримо и изговоримо реч мир која је данас врло непопуларна, јер данас у Европи и свету сме само да се говори о победи једних над другима, а не о томе колико нам је мир насушно важан“, поручио је Вучић.
Вучић је то рекао обраћајући се на заједничкој конференцији за новинаре са Орбаном и Фицом после трилатералног састанка у словачком граду Комарну.
О питању миграција, што је била кључна тема састанка, Вучић је казао да су по том питању заједнички постигнути резултати, али да није било једноставно.
„Али, ове године 80 посто мање миграната него прошле. Наставићемо да радимо заједно“, навео је Вучић и додао да у прихватним центрима Републике Србије у овом тренутку има свега 477 миграната.
Вучић је подсетио и на атентат на Фица, наводећи да је за Србију тај дан, 15. мај, био веома тежак.
„Желим да истакнем своју личну срећу и задовољство што Роберта видим у овако добром стању. За нас је 15. мај дан покушаја злочиначког убиства Роберта Фица био изузетно тежак дан и то није питање мојих личних односа са Робертом, то је питање онога како се цела Србија тог дана осећала“, истакао је Вучић.
Додао је да њему данас смета чињеница да се многи у Европи и свету праве као да се то није догодило.

Свака иницијатива за сарадњу са Мађарском и Словачком биће подржана

Председник Србије је, на питање словачког новинара да ли је данашњи састанак неки нови формат сарадње попут Вишеградске групе, рекао и да Србија данас са Мађарском има најбољу сарадњу у историји, као и са Словачком, као и да ће Србија сваку иницијативу за унапређење сарадње са тим земљама подржати.
Вучић је нагласио да Србија Мађарску и Словачку доживљава као блиске земље.
"Свака врста састанка и иницијативе од наших пријатеља биће подржана од стране Србије", рекао је он.
На исто питање словачки премијер Фицо је рекао да је сарадња земаља чланица Вишеградске групе утолико значајнија, јер Европска унија има своју "мрачнију страну" у смислу двоструких стандарда, и да постоје покушаји да се ликвидира Вишеградска група.
"Има тема које нас уједињују. За то сам да Србија постане део ових структура", рекао је Фицо.
Председник мађарске владе Виктор Орбан је истакао да је током много година научио да не треба бити превише паметан и измишљати формате.
"Свакодневни проблеми омогућиће облике сарадње, јер живот доноси нове теме. Присталица сам тог приступа", рекао је Орбан.

Увек ћемо поштовати права миграната, али ћемо штитити своју земљу

Председник Србије Александар Вучић је рекао и да ће Србија увек поштовати права миграната и њихово људско достојанство, али да ћемо увек штитити своју земљу, јер, како је истакао, ред и поредак морају да постоје.
Вучић је, одговарајући на новинарско питање о ставу Србије према миграцијама, рекао да Србији не пада на памет да буде хот спот за мигранте, као и да му то нико од "већих играча" на европском континенту није тражио.
"Нико ме није питао да ли хоћемо да будемо хот спот за мигранте, нити сме. Не пада ми на памет да о томе разговарам", истакао је Вучић.
Додао је да је било речи и о економији, односно о потенцијалним инвеститорима заинтересованим за улагања у Србији, као и о америчким изборима.
"Читали смо најновије истраживање, али не бих да кажем ко га је наручио. Чекамо вести 5. новембра, иако мислим да до тада ипак неће бити све готово, већ да ће изборни процес бити завршен до 11. децембра", рекао је Вучић.
Он је рекао да је са двојицом саговорника договорио учестале трилатералне састанке и најавио да ће ускоро у Београд доћи премијери Мађарске и Словачке Виктор Орбан и Роберт Фицо. Вучић је навео и да у посету Србији ускоро долази и чешки премијер Петр Фијала.

Фицо: Србија штитила Мађарску, Словачку и целу ЕУ од илегалних миграција

Словачки премијер Фицо је указао да су кораци које је предузимала Србија штитили Мађарску, Словачку и целу Европску унију од илегалне миграције, а изразио је и пуну подршку Србији да у што краћем времену постане чланица ЕУ.
Он је захвалио председнику Србије Александру Вучићу на борби против илегалних миграција.
„То су оне антимере које су у великој мери омогућиле ЕУ да савлада миграционе токове, јер то што је Србија предузимала није било у корист Србије, већ су то били кораци који су штитили Словачку, Мађарску и целу ЕУ. Цела ЕУ би требало да буде захвална теби за ентузијазам и за ону енергију коју си посветио илегалној миграцији“, рекао је Фицо, обраћајући се Вучићу.
Изразио је пуну подршку амбицији Србије да у што краћем времену постане чланица ЕУ и нагласио да не може да замисли да би требало да неко Србију претекне на путу према ЕУ.
„Урадићемо све у том правцу да се ова легитимна амбиција твоје земље у што краћем року испуни“, поручио је он председнику Србије.
"Нас тројица можемо да створимо сјајан темељ гаранција које могу бити неизбежне за Европску унију. Зато ми је драго што смо данас причали и усагласили ставове. Имамо заједнички став према нелегалној миграцији. Свесни смо тога да је нелегална миграција тема која уништава владе, односно која ствара нове владе", нагласио је он.
Додао је да је постигнут договор о заједничкој изјави која одређује основне полазне тачке, теме о којима се данас разговарало, о рату у Украјини и другим темама.

Орбан: ЕУ није способна за реадмисију илегалних миграната

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас после трилатералног самита да Европска унија није способна за реадмисију илегалних миграната, наводећи да је у 2023. години донета одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а да је до сада враћено 84.000.
Додао је да је 2015. године поднето осам милиона захтева за азил у оквиру Европске уније и да је забележено 3,8 милиона илегалних покушаја уласка у Европу.
Како је рекао, у 2023. години донета је одлука о враћању 430.000 илегалних миграната из земаља ЕУ, а до сада је враћено 84.000 миграната.
"Господин Фицо је био у праву да 80 одсто тих одлука није могуће ни реализовати. То је било могуће видети унапред, од тада настаје паника. Западни представници су у паници, а кад је човек у паници доноси погрешне одлуке'', рекао је Орбан после састанка са председником Србије Александром Вучићем и премијером Словачке Робертом Фицом.
Орбан је навео да, када је реч о илегалним миграцијама, тројица лидера имају одговорност за регион и регионалну сарадњу, као и свако појединачно за своју земљу.
Како је рекао, предвидели су шта ће се десити још 2015. године када су, каже, милиони људи из другачијих култура без икакве дозволе и контроле улазили на европски континент.
''Знали смо да ће се десити проблеми. Говорили смо да ће се, ако не буду следили наш пример и борили се против илегалних миграција, наћи у проблемима. Нису нас слушали, а сада су суочени са чињеницама'', рекао је Орбан.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала