00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
20:00
60 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
АПР прогласио 100 нај-компанија у Србији – како да их буде више
16:00
30 мин
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
Зашто БРИКС није ЕУ
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Илузорна рачуница Запада да ће нанети стратешки пораз Русији

© Фотохост-агентство brics-russia2024.ru / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 24.10.2024
Пратите нас
Следећи талас глобалног економског напретка јавља управо у земљама глобалне већине, па је земљама БРИКС-а потребна сопствена платформа за развој потенцијала растућих економија, изјавио је председник Русије Владимир Путин на пленарној седници Самита БРИКС-а у формату „БРИКС плус/аутрич“.
„Важно је градити алтернативне, поуздане и ослобођене сваког диктата мултилатералне финансијске механизме, производне и логистичке ланце, успоставити размену технологија и напредних знања, развијати и повећавати капацитете нових међународних саобраћајних коридора“, рекао је Путин.
Сврха ове платформе је повећање инвестиционих токова у земље БРИКС-а, Глобалног југа и Истока и фокусирање на улагање средстава у велике инфраструктурне и технолошке пројекте, објаснио је руски лидер.
Он је напоменуо да је Русија отворена за заједнички рад са земљама Глобалног југа и Истока на изградњи бољег света, у коме ће се водити рачуна о интересима сваког народа и поштовати његово право на суверени развој.
„Русија је, као и све државе БРИКС-а, отворена за сарадњу са земљама Глобалног југа и Истока на промовисању инклузивног и одрживог развоја у циљу изградње бољег света. Свет у коме ће се узимати у обзир мишљења и интереси сваког народа, поштовати њихово право на суверени развој, идентитет и признавати апсолутна вредност свих култура, традиција и религија без изузетка“, истакао је Путин.
У свом говору, руски лидер се дотакао и кључних међународних питања.

О наношењу стратешког пораза Русији

Украјина се користи за стварање критичних претњи по безбедност Русије, приметио је руски лидер.
„Крше се принципи једнаке и недељиве безбедности. Подстичу се међудржавни и међусобни сукоби. Један од примера за то је Украјина, коју су искористили и користе за стварање критичних претњи по безбедност Русије, игноришући наше виталне интересе, праведну забринутост и кршење права људи који говоре руски“, нагласио је Путин.
Према његовим речима, они који желе да нанесу стратешки пораз Русији не знају историју ове земље.

„Сада и уопште не крију циљ да нашој земљи нанесу стратешки пораз. Искрено ћу рећи да су то илузорна рачуница које могу да направе само они који не познају историју Русије и не воде рачуна о јединству, сили духа и заједништву њеног народа кованог вековима“, рекао је руски лидер.

Нездраве методе које користи Запад подривају стабилност, подстичу међудржавне сукобе, истакао је Путин.
„Иза паравана поретка који је наметнут свету, заснованог на правилима, крију се покушаји да се обузда растућа конкуренција, независтан, неконтролисан развој земаља у Африци, Азији и Латинској Америци. Користе се незаконите једностране санкције, отворени протекционизам, манипулације валутама и берзама, мешање у унутрашње ствари под слоганом бриге за демократију и људска права, борба против климатских промена. То се такође користи“, навео је Путин.
Он је нагласио да такве нездраве методе и приступи воде настајању нових сукоба и заоштравању старих противречности.
„Тиме се подривају регионална и глобална стратешка стабилност, крше принципи једнаке и недељиве безбедности и подстичу међудржавни и међусобни сукоби“, рекао је руски лидер.
Прелазак на нови мултиполарни светски поредак ометају силе навикле да доминирају над свима, приметио је руски председник.
„Прелаз на праведнији светски поредак не иде лако. Његово формирање ометају силе навикле да размишљају и делују у логици доминације над свим и свачим“, истакао је Путин.

О Блиском истоку

У свом уводном говору, Путин је истакао да ће учесници седнице разговарати о мирном решавању сукоба, укључујући и на Блиском истоку. Он је напоменуо да је важно да чланице БРИКС-а о свим овим темама разговарају са истомишљеницима из земаља Глобалног југа и Истока.
Ситуација на Блиском истоку је забрињавајућа, ради се о заоштравању дугогодишњег сукоба, приметио је руски лидер.

„Борбе које су почеле пре годину дана у Гази сада су се прошириле на Либан, а погођене су и друге земље у региону. Степен конфронтације између Израела и Ирана нагло је порастао“, истакао је Путин.

„Све ово личи на ланчану реакцију и ставља цео Блиски исток на ивицу рата пуног размера“, рекао је Путин и додао да је у борбама у Појасу Газе већ погинуло више од 40 хиљада људи, већином цивили, додао је Путин.
Русија настоји да допринесе свој допринос стабилизацији ситуације на Блиском истоку.
Руски лидер такође је позвао на прекид насиља на Блиском истоку. Регулисање ситуације на Блиском истоку мора бити постигнуто на основу општеприхваћених светских принципа, додао је он.
Без исправљања историјских неправди на палестинским територијама, немогуће је обновити мир у региону.

О реформи Уједињених нација

Структура Уједињених нација мора да се адаптира у складу са савременим условима, рекао је руски председник.

„У Савету безбедности УН треба више да буду представљене земље Азије, Африке и Латинске Америке“, прецизирао је Путин.

Како је навео, потребно је у СБ УН повећати присуство афричких држава чији лидери учествују на Самиту БРИКС-а.
„Уједињене нације треба и убудуће да играју централизовану улогу у осигуравању мира и безбедности“, истакао је руски лидер.
Путин је додао и да је одавно сазрело време за реформе институција развоја, УН и глобалних финансијских структура.
Он је подсетио да се данашњи састанак одржава на Дан Уједињених нација. Дана 24. октобра 1945. године ступила је на снагу Повеља УН, чији принципи чине основу међудржавних односа и међународног права скоро 80 ​​година, приметио је Путин.
„Светска организација мора да настави да игра централну улогу у одржавању мира и безбедности и промовисању одрживог и прогресивнг раста“, нагласио је он.

Међународна сарадња

Русија позива све заинтересоване земље на сарадњу на међународном саобраћајном коридору „Север-Југ“ и Северном морском путу, додао је руски председник.
Он је подсетио да Русија заједно са својим партнерима ради на таквим глобално значајним рутама као што су „Север-Југ“ и Северни морски пут.
„Север-Југ“ је мултимодална рута од Санкт Петербурга до луке Мумбај (Индија) у дужини од 7,2 хиљаде километара. Постоје три руте: транскаспијска (железница и луке), западна и источна (копнене).
Северни морски пут, дужине више од три хиљаде наутичких миља (5.556 километара), повезује Баренцово море и Берингов мореуз. То је најкраћи пут између Европе и Азије, као и најкраћи поморски пут између Далеког истока и европског дела Русије.

Руски предлог равноправне и недељиве безбедност у Евроазији

Русија је током самита БРИКС-а дошла на идеју о стварању система једнаке и недељиве безбедности у Евроазији, рекао је руски председник.
„Многе наше земље су изнеле веома корисне иницијативе у овом контексту. Са своје стране, Русија је дошла на идеју да се формира систем једнаке и недељиве безбедности у Евроазији на инклузивној и недискриминаторној основи. Ради се о томе да се заједничким напорима поуздано гарантује истинска стабилност и створе услови за миран развој свих држава и народа на континенту“, истакао је руски лидер.
Путин је истакао да земље представљене на седници имају „заиста огромне могућности и ресурсе“, имају велики ауторитет на светској сцени и то активно користе да заиста помогну у обезбеђивању глобалне безбедности.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала