https://sputnikportal.rs/20250401/energija-sputnjika-emisija-podkast-mira-kankaras-trklja-01-04-2025-1184098273.html
Хоћемо ли и конобаре и куваре увозити са Далеког истока | Енергија Спутњика
Хоћемо ли и конобаре и куваре увозити са Далеког истока | Енергија Спутњика
Sputnik Србија
Већ годинама присутна трка за сезонским радницима у туризму у региону ове године би, због актуелне друштвене ситуације, могла додатно да нас остави без нама... 01.04.2025, Sputnik Србија
2025-04-01T21:00+0200
2025-04-01T21:00+0200
2025-04-01T20:57+0200
подкаст
енергија спутњика
енергетика
економија
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_0:0:3072:1728_1920x0_80_0_0_b179d1d2bee8ccd76f66c32143a05fa8.jpg
Хоћемо ли и конобаре и куваре увозити са Далеког истока | Енергија Спутњика
Sputnik Србија
Хоћемо ли и конобаре и куваре увозити са Далеког истока | Енергија Спутњика
На Јадрану нуде плате од 900 евра за најниже плаћене послове до чак 3000 евра за шефа кухиње. Хрватској недостајати између 55.000 и 65.000 сезонских радника у туризму и угоститељству. Привредна комора Црне Горе процењује да ће им бити потребно око 20.000 сезонских радника.С обзиром на околности у земљи које су већ довеле до отказивања 30 одсто аранжмана страних гостију и 40 одсто у конгресном туризму, најпре ће, како је оцењено, трпети зараде запослених у туризму, односно хотелијерству и ресторатерству.Отуда су и реална страховања да би један део запослених у том сектору, трбухом за крухом, кренуо пут Јадрана. Хоћемо ли пред главни део сезоне у Србији остати без радне снаге у туризму и угоститељству и хоћемо ли и у том сектору увозити радну снагу са Далеког истока? Какве су процене шта нас очекује до краја гоине? О томе у емисији Енергија Спутњика са Миром Канкараш Тркља разговара Георги Генов, директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије – ХОРЕС.О емисији „Енергија Спутњика“„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa.Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/06/02/1172988617_239:0:2970:2048_1920x0_80_0_0_c381a41cf3f1b7f317fde41d8f65a323.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
енергија спутњика, енергетика, економија, аудио
енергија спутњика, енергетика, економија, аудио
Хоћемо ли и конобаре и куваре увозити са Далеког истока | Енергија Спутњика
Већ годинама присутна трка за сезонским радницима у туризму у региону ове године би, због актуелне друштвене ситуације, могла додатно да нас остави без нама потребне радне снаге у том сектору.
На Јадрану нуде плате од 900 евра за најниже плаћене послове до чак 3000 евра за шефа кухиње. Хрватској недостајати између 55.000 и 65.000 сезонских радника у туризму и угоститељству. Привредна комора Црне Горе процењује да ће им бити потребно око 20.000 сезонских радника.
С обзиром на околности у земљи које су већ довеле до отказивања 30 одсто аранжмана страних гостију и 40 одсто у конгресном туризму, најпре ће, како је оцењено, трпети зараде запослених у туризму, односно хотелијерству и ресторатерству.
Отуда су и реална страховања да би један део запослених у том сектору, трбухом за крухом, кренуо пут Јадрана. Хоћемо ли пред главни део сезоне у Србији остати без радне снаге у туризму и угоститељству и хоћемо ли и у том сектору увозити радну снагу са Далеког истока? Какве су процене шта нас очекује до краја гоине? О томе у емисији Енергија Спутњика са Миром Канкараш Тркља разговара Георги Генов, директор Пословног удружења хотелијера и ресторатера Србије – ХОРЕС.
О емисији „Енергија Спутњика“
„Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води МирaКанкараш Тркљa. Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.