https://sputnikportal.rs/20250710/dubai-otvara-prvi-restoran-kojim-ce-upravljati-vestacka-inteligencija-1187745298.html
Дубаи отвара први ресторан којим ће управљати вештачка интелигенција
Дубаи отвара први ресторан којим ће управљати вештачка интелигенција
Sputnik Србија
Ресторан "Вуху" у Дубаију у ком ће храну спремати људи, али ће мени, амбијент и услуга бити дизајнирани вештачком интелигенцијом, требало би да буде отворен у... 10.07.2025, Sputnik Србија
2025-07-10T19:21+0200
2025-07-10T19:21+0200
2025-07-10T19:22+0200
друштво
друштво
дубаи
вештачка интелигенција
ресторан
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/0a/18/1178758406_0:156:3001:1844_1920x0_80_0_0_1baa157380f7c53801e0574739b1971f.jpg
Храну у ресторану ће за сада спремати људи, али све остало, од менија до амбијента и услуге - биће дизајнирано кулинарским моделом заснованим на вештачкој интелигенцији под називом "Шеф Аиман"."Аиман", комбинација речи "АИ" (вештачка интелигенција) и "човек" (ман) обучен је на основу деценија научних истраживања о исхрани, података о молекуларном саставу и више од хиљаду рецепата из различитих кулинарских традиција широм света, изјавио је један од оснивача ресторана "Вуху" Ахмет Ојтун Чакир, преноси Ројтерс.Иако "Аиман" не може да проба или мирише јела као што то чини прави кувар, он функционише тако што разлаже јела на њихове основне елементе, попут текстуре, киселости и слично, а затим их поново саставља у необичне комбинације укуса и састојака, кажу његови програмери.Ове прототипове затим усавршавају људски кувари који пробају комбинације и дају смернице, у процесу који предводи познати кувар из Дубаија Рејф Отман."Њихови одговори на моје предлоге помажу ми да унапредим разумевање онога што функционише ван оквира самих података", објаснио је Отман у интервјуу за интерактивни АИ модел.Циљ, кажу творци "Аимана", није да се замени људски елемент у кулинарству, већ да се он унапреди."Кувари неће бити замењени, али верујемо да ће (Аиман) уздићи идеје и креативност на виши ниво", рекао је Ојтун Чакир, који је такође извршни директор компаније за угоститељство Гастронаут.Он је додао да је "Аиман" дизајниран да развија рецепте који поново користе састојке које ресторани често бацају, попут остатака меса или масти.Дугорочно гледано, оснивачи "Вухуа" верују да би "Аиман" могао добити лиценцу за примену у ресторанима широм света, чиме би се смањио отпад из кухиње и побољшала одрживост.Погледајте и:
дубаи
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/0a/18/1178758406_166:0:2833:2000_1920x0_80_0_0_80db2d6615c62b030da219d73d51dfd6.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, дубаи, вештачка интелигенција, ресторан
друштво, дубаи, вештачка интелигенција, ресторан
Дубаи отвара први ресторан којим ће управљати вештачка интелигенција
19:21 10.07.2025 (Освежено: 19:22 10.07.2025) Ресторан "Вуху" у Дубаију у ком ће храну спремати људи, али ће мени, амбијент и услуга бити дизајнирани вештачком интелигенцијом, требало би да буде отворен у септембру недалеко од највише зграде на свету, Бурџ Калифе.
Храну у ресторану ће за сада спремати људи, али све остало, од менија до амбијента и услуге - биће дизајнирано кулинарским моделом заснованим на вештачкој интелигенцији под називом "Шеф Аиман".
"Аиман", комбинација речи "АИ" (вештачка интелигенција) и "човек" (ман) обучен је на основу деценија научних истраживања о исхрани, података о молекуларном саставу и више од хиљаду рецепата из различитих кулинарских традиција широм света, изјавио је један од оснивача ресторана "Вуху" Ахмет Ојтун Чакир,
преноси Ројтерс.
Иако "Аиман" не може да проба или мирише јела као што то чини прави кувар, он функционише тако што разлаже јела на њихове основне елементе, попут текстуре, киселости и слично, а затим их поново саставља у необичне комбинације укуса и састојака, кажу његови програмери.
Ове прототипове затим усавршавају људски кувари који пробају комбинације и дају смернице, у процесу који предводи познати кувар из Дубаија Рејф Отман.
"Њихови одговори на моје предлоге помажу ми да унапредим разумевање онога што функционише ван оквира самих података", објаснио је Отман у интервјуу за интерактивни АИ модел.
Циљ, кажу творци "Аимана", није да се замени људски елемент у кулинарству, већ да се он унапреди.
"Кувари неће бити замењени, али верујемо да ће (Аиман) уздићи идеје и креативност на виши ниво", рекао је Ојтун Чакир, који је такође извршни директор компаније за угоститељство Гастронаут.
Он је додао да је "Аиман" дизајниран да развија рецепте који поново користе састојке које ресторани често бацају, попут остатака меса или масти.
Дугорочно гледано, оснивачи "Вухуа" верују да би "Аиман" могао добити лиценцу за примену у ресторанима широм света, чиме би се смањио отпад из кухиње и побољшала одрживост.