https://sputnikportal.rs/20250726/nova-studija-menja-pogled-na-holesterol-dva-jaja-dnevno-nisu-problem-ali-nesto-je-ipak-sumnjivo-1188258328.html
Нова студија мења поглед на холестерол: Два јаја дневно нису проблем, али нешто је ипак „сумњиво“
Нова студија мења поглед на холестерол: Два јаја дневно нису проблем, али нешто је ипак „сумњиво“
Sputnik Србија
Нова студија показује да јаја нису непријатељ, али засићене масти јесу. Два јаја дневно у исхраниса ниским садржајем масти могу побољшати холестерол и здравље... 26.07.2025, Sputnik Србија
2025-07-26T19:30+0200
2025-07-26T19:30+0200
2025-07-26T19:30+0200
наука и технологија
наука и технологија
исхрана
јаја
холестерол
здравље
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/07/1a/1188259066_0:161:3071:1888_1920x0_80_0_0_8220133903ed76e9d68418f5346c097b.jpg
Деценијама су јаја била демонизована због садржаја холестерола, док је путер остао главна намирница за доручак. Међутим, ново истраживање оспорава ту тврдњу, сугеришући да су прави проблем засићене масти, а не сама јаја.Научници са Универзитета Јужне Аустралије објавили су резултате студије о јајима и холестеролу у Америчком часопису за клиничку исхрану, закључивши да засићене масти, а не холестерол из исхране, повећавају ЛДЛ холестерол. Студију је финансирао Центар за исхрану јајима, али аутори студије наглашавају да спонзор није имао утицаја на дизајн студије, анализу података или припрему текста.Студија је обухватила 61 здраву одраслу особу који су се придржавали петонедељних дијета:1. Дијета богата холестеролом и засићеним мастима, са само једним јајетом недељно.2. Дијета са ниским садржајем засићених масти и два јаја дневно, са нагласком на немасно месо, млечне производе са ниским садржајем масти и протеине биљног порекла.3. Дијета без јаја, али богата засићеним мастима као што су пуномасни јогурт и путер.Све дијете су садржале исти број калорија. Учесници су се недељно консултовали са нутриционистом и добијали су 51 евро за трошкове хране. Укупно 48 људи је завршило сва три циклуса дијете.Важни резултатиНајбољи резултати су постигнути током дијете са два јаја дневно и ниским уносом засићених масти. ЛДЛ холестерол је пао у просеку за 5,7 поена у поређењу са дијетом са високим садржајем засићених масти. Насупрот томе, учесници који су избегавали јаја, али су конзумирали много засићених масти, нису показали значајну промену.Међутим, анализа је открила директну корелацију - сваки додатни грам засићених масти допринео је повећању ЛДЛ холестерола. Холестерол у исхрани није показао такву везу са нивоом холестерола у крви.Исти образац се појавио и за аполипопротеин Б, који многи стручњаци сматрају поузданијим показатељем ризика од срчаних обољења.Јаја ипак нису савршенаИако је ЛДЛ холестерол опао, исхрана са јајима је утицала на величину и врсту честица холестерола. Веће, мање штетне честице су се смањиле, док су мање, опасније повећане. Такође је дошло до смањења стандардне девијације од 0,13 код ХДЛ подтипа Х4, који је у претходним студијама повезан са повећаним ризиком од кардиоваскуларних догађаја за 1,9 процената.Аутори студије сугеришу да су јаја неправедно окривљена, док засићене масти заслужују више пажње. Међутим, упозоравају да су ефекти јаја на холестерол сложени.Студија подржава укључивање целих јаја у уравнотежену исхрану са ниским садржајем засићених масти, али са друге стране не даје зелено светло за доручак са маслацем и сланином, пише портал Studyfinds.Погледајте и:
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e9/07/1a/1188259066_170:0:2901:2048_1920x0_80_0_0_ba76a0998b75d43a6d430afc75ab2f5e.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, исхрана, јаја, холестерол, здравље
наука и технологија, исхрана, јаја, холестерол, здравље
Нова студија мења поглед на холестерол: Два јаја дневно нису проблем, али нешто је ипак „сумњиво“
Нова студија показује да јаја нису непријатељ, али засићене масти јесу. Два јаја дневно у исхраниса ниским садржајем масти могу побољшати холестерол и здравље срца.
Деценијама су јаја била демонизована због садржаја холестерола, док је путер остао главна намирница за доручак. Међутим, ново истраживање оспорава ту тврдњу, сугеришући да су прави проблем засићене масти, а не сама јаја.
Научници са Универзитета Јужне Аустралије објавили су резултате
студије о јајима и холестеролу у Америчком часопису за клиничку исхрану, закључивши да засићене масти, а не холестерол из исхране, повећавају ЛДЛ холестерол. Студију је финансирао Центар за исхрану јајима, али аутори студије наглашавају да спонзор није имао утицаја на дизајн студије, анализу података или припрему текста.
Студија је обухватила 61 здраву одраслу особу који су се придржавали петонедељних дијета:
1. Дијета богата холестеролом и засићеним мастима, са само једним јајетом недељно.
2. Дијета са ниским садржајем засићених масти и два јаја дневно, са нагласком на немасно месо, млечне производе са ниским садржајем масти и протеине биљног порекла.
3. Дијета без јаја, али богата засићеним мастима као што су пуномасни јогурт и путер.
Све дијете су садржале исти број калорија. Учесници су се недељно консултовали са нутриционистом и добијали су 51 евро за трошкове хране. Укупно 48 људи је завршило сва три циклуса дијете.
Најбољи резултати су постигнути током дијете са два јаја дневно и ниским уносом засићених масти. ЛДЛ холестерол је пао у просеку за 5,7 поена у поређењу са дијетом са високим садржајем засићених масти. Насупрот томе, учесници који су избегавали јаја, али су конзумирали много засићених масти, нису показали значајну промену.
Међутим, анализа је открила директну корелацију - сваки додатни грам засићених масти допринео је повећању ЛДЛ холестерола. Холестерол у исхрани није показао такву везу са нивоом холестерола у крви.
Исти образац се појавио и за аполипопротеин Б, који многи стручњаци сматрају поузданијим показатељем ризика од срчаних обољења.
Иако је ЛДЛ холестерол опао, исхрана са јајима је утицала на величину и врсту честица холестерола. Веће, мање штетне честице су се смањиле, док су мање, опасније повећане. Такође је дошло до смањења стандардне девијације од 0,13 код ХДЛ подтипа Х4, који је у претходним студијама повезан са повећаним ризиком од кардиоваскуларних догађаја за 1,9 процената.
Аутори студије сугеришу да су јаја неправедно окривљена, док засићене масти заслужују више пажње. Међутим, упозоравају да су ефекти јаја на холестерол сложени.
Студија подржава укључивање целих јаја у уравнотежену исхрану са ниским садржајем засићених масти, али са друге стране не даје зелено светло за доручак са маслацем и сланином,
пише портал Studyfinds.