00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Самповређивање код деце и адолесцената
16:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Преломних пет сати: Нико није устао са руско-америчког стола — то је већ важан сигнал
17:00
30 мин
ЕНЕРГИЈА СПУТЊИКА
Немачка индустрија тражи спас у САД и Кини, шта ће бити са привредом Европе и компанијама у Србији
17:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Може ли испијање једне врсте кафе да утиче на вид?

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Кафа
Кафа - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2025
Пратите нас
Ново истраживање сугерише да испијање инстант кафе може повећати ризик од сухе сенилне дегенерације макуле (АМД), главног узрока губитка вида код старијих особа.
Занимљиво је да студија, објављена у часопису "Food Science & Nutrition", није пронашла сличан ризик код млевене кафе, кафе без кофеина или укупног уноса кафе.
АМД је водећи узрок губитка вида код старијих особа у развијеним земљама, рекао је за "Medical News Today" аутор студије Сивеи Лиу.
"Будући да тренутно не постоји лек, идентификовање нових промењених узрока кључно је за успоравање напредовања болести, очување вида и побољшање живота пацијената, додао је он.
Научници су користили податке више од 500.000 учесника из сажетка статистике студија асоцијације генома "УК Биобанк". Применили су методу названу Менделова рандомизација, која користи генетске разлике за проучавање узрока и последица, слично клиничком испитивању.
"Кафа је једно од најчешће конзумираних пића у свету и богата је полифенолима и антиоксидансима који могу имати неуропротективне ефекте", објаснио је Лиу.
"Истовремено, све више доказа указује на то да генетика утиче на прехрамбене склоности. Проучавање генетске предиспозиције за конзумацију кафе и њене повезаности с ризиком од АМД-а могло би помоћи у откривању потенцијалних узрочно-последичних веза између исхране и очних болести", објаснио је Лиу.
Научници верују да повећан ризик може произаћи из хемијских промена, адитива или нуспроизвода насталих током обраде инстант кафе.
Међутим, тим је указао на нека ограничења попут коришћења углавном европских података и изостанка детаљних информација о различитим врстама кафе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала