00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
НОВИ СПУТЊИК ПОРЕДАК
17:00
60 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
21:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
07:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
Алекса Јелић: Земља без културе је земља без идентитета
16:00
30 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
Да ли ће преговори Русије и Америке укључити – Србију
17:00
60 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Зашто шимпанзе воле алкохол? Одговор лежи у еволуцији

CC0 / / Шимпанза
Шимпанза - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2025
Пратите нас
Нова студија открила је да шимпанзе у дивљини свакодневно конзумирају алкохол у количини која одговара отприлике пола литре пива, а све то путем ферментираног воћа које чини велики део њихове прехране
Истраживачи су дошли до првих процена дневног уноса алкохола код дивљих шимпанзи након што су измерили ниво етанола у воћу које мајмуни сакупљају са земље у Националном парку Кибале у Уганди и Таију на Обали Слоноваче, пише Гардијан.

Дневна доза етанола

Иако појединачни плодови садрже мање од 0,5% алкохола, дневни унос шимпанзи значајно се повећава због великих количина пулпе зрелог воћа коју конзумирају.
Показало се да мајмуни посебно воле смокве, које имају неке од највиших забележених нивоа алкохола.
Алексеј Маро са Универзитета Калифорније у Берклију рекао је да су на оба афричка локалитета и мужјаци и женке конзумирали око 14 грама чистог етанола дневно.
То је еквивалент једном стандардном америчком пићу или пола пинте пива са 5% алкохола.

Шимпанзе једу 5 до 10% своје телесне тежине дневно у зрелом воћу, тако да чак и ниске концентрације чине висок дневни унос, значајну дозу алкохола, рекао је професор Роберт Дадли, такође са истог универзитета.

Хипотеза о „пијаном мајмуну“

Професор Дадли верује да конзумирање алкохола код шимпанзи подржава његову хипотезу о „пијаном мајмуну“.
Она сугерише да људска навика пијења потиче од потребе наших предака примата за енергетски богатим, зрелим, ферментисаним воћем.
Маро је додао да људска привлачност према алкохолу вероватно потиче из овог „дијететског наслеђа“.
Детаљи истраживања објављени су у часопису ,,Science Advances''.

Алкохол у животињском царству

Ово није први пут да су документоване навике пијења код шимпанзи.
Истраживачи су 2015. године открили групу у Гвинеји која је редовно пила, а неки мајмуни су почињали већ у 7 ујутру.
Међутим, шимпанзе нису једине животиње које конзумирају алкохол.
Преглед доказа објављен прошле године показао је да је то уобичајено у целом животињском царству.
На пример, спори лори, познати по свом мазном изгледу, спремно ће попити најјача алкохолна пића која им дођу под руку.

Да ли показују знаке интоксикације?

Иако шимпанзе једу импресивне количине ферментисаног воћа, конзумирајући око 4,5 килограма дневно, не показују очигледне знаке интоксикације.
Према Мару, да би осетили пуне ефекте алкохола, морали би да поједу толико воћа да би се буквално надули.
Поређења ради, здравствене смернице за људе препоручују не више од 14 јединица недељно, при чему једна јединица износи 8 грама чистог алкохола.
Међутим, недавне студије упозоравају да не постоји потпуно безбедан ниво конзумирања алкохола за људе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала